Gå til sidens hovedinnhold

Homofilt par får velsignelse i kirken. Prest: - Fantastisk!

Artikkelen er over 5 år gammel

Presten: - Jeg synes det er fantastisk!

Fredag giftet Frank Daniel Ellingsen og Andreas Hobbelstad seg i Senja tingrett på Finnsnes. Lørdag skal de få kirkens velsignelse i Skøelv Kapell i Sørreisa, etterfulgt av brullypsfest.

- Trist at kirken ikke har fått seg til å endre på reglene, sier presten, mens Hobbelstad selv synes det er ok å føye seg etter reglene.

Greit å følge reglene

- Jeg skulle selvfølgelig ønske at det var annerledes, og at vi kunne ha hele vielsen i kirken. Men nå er det en gang slik at kirken ikke tillater homofile å gifte seg i kirken, så da følger vi det, sier Hobbelstad.

Han og Ellingsen har vært forlovet i halvannet år, og siden begge er kristne var det viktig for dem å vise offentligheten at giftemål er noe de mener seriøst og noe de har lyst å gjøre ordentlig.

- Vi føler at det er mer ekte når vi kan få en kirkelig velsignelse etter en borgerlig vielse, sier Hobbelstad, og legger til at han håper det skal bli endringer på ting i framtiden.

- Man kan ikke sette seg ned å grine fordi det ikke er slik man vil ha det.

Enstemmig vedtatt

Hobbelstad forteller at de måtte søke til meninghetsrådet om å få låne Skøelv kapell for å få lov til å gjøre velsignelsen. Dette måtte opp i et møte, men det ble enstemmig vedtatt i Sørreisa meninghetsråd at de skulle få lov å låne kirken.

- Vi e utrolig glad for at meninghetsrådet sa ja, forteller han.

- Hva tenker du om prosessen dere måtte igjennom, kontra de som er heterofil og vil gifte seg i kirken?

- Jeg tenker at om det er en søknad som må til, så er ikke det så ille. De har regler å følge, så da følger vi også de reglene, sier Hobbelstad.

- Det er ikke noe hokus-pokus

Liturgien i morgendagens forbønn vil være noe annerledes enn i et vanlig bryllup, ellers er det mye likt. Presten som skal gi dem velsignelse er Jon Daniel Solhaug.

- Den vanlige liturgien starter blant annet med at mann og kvinne skal være ett og alt og går ut på det. Det kan jeg selvfølgelig ikke si i dette tilfellet, sier Solhaug.

- Vi samles i kirken for at jeg skal gi en krikelig velsignelse på et borgerlig ingått ekteskap. Dette er et kjærestepar, og to mennesker som er veldig glade i hverandre. Det er ikke noe hokus-pokus, fortsetter han.

Kjærlighetens evangelie

Han synes det var stor stas å bli spurt av Hobbelstad om å gjøre den kirkelige forbønnshandlingen.

- Jeg synes det er fantastisk at de spurte meg. Samtidig måtte jeg beklage sterkt at kirken ikke har fått seg til å lage en liturgi slik at vi kunne hatt en ordentlig vielse. Jeg er helt for at det skal komme, slik at alle som vil kan må mulighet til å gifte seg i kirken.

- Troen vår kalles for «kjærlighetens evangelie», og ingenting er vel bedre enn å velsigne livene til to som virkelig vil leve sammen, legger han til.

Det er første gangen Solhaug velsigner et homofil ektepar.

- Jeg har vært åpen for dette i mange år, men dette er første gangen jeg gjør det for to homoseksuelle. Det er både homofile og lesbiske som vender seg til kirken. Vi er etter hvert ganske mange som syned slike ekteskap er ok. Jeg ønsker at alle som ønsker å være i lag skal få muligheten til det, forteller han.

- Det blir en festdag! En ordentlig festdag, og jeg gleder meg!

Kommentarer til denne saken