Høie: Hvis smitten øker mye, må vi stenge landet igjen

Av
DEL

Helseminister Bent Høie (H) kommer med en tydelig advarsel til de unge om at Norge kan måtte stenge ned igjen dersom smitten fortsetter å blomstre opp.

– Ingen unge mennesker ønsker å spre farlig smitte, men jeg tror at mange unge ikke vet at de kan ha viruset uten å vite det og sprer det uten å ville det, sier Høie på regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen tirsdag.

Private fester, studiestart og fadderuker har skapt utfordringer flere steder i landet den siste tiden.

– Jeg tror at du som er ung, tenker at viruset ikke rammer deg, men det rammer deg og det rammer dem og det du bryr deg om, sier Høie.

Frykter fadderukene

Denne uka tar studenter fatt på fadderukene, og allerede har flere universiteter avlyst sine arrangementer etter at studenter har testet positivt for Covid-19.

– Smitten sprer seg nå blant de unge. Det er veldig alvorlig. Sommer, sol og smittetall av det beskjedne slaget har fått mange til å glemme smitteråd- og regler, sier helseminister Bent Høie (H) da han åpnet pressekonferansen tirsdag kl. 16.00.

– Mange blir smittet på fester med altfor mange folk og litt for lite avstand.

Tirsdag sitter flere studenter i karantene både i Bergen (UiB) og i Trondheim (NTNU), dette skjer etter at begge studiestedene tirsdag fikk melding om at én av deres studenter har testet positivt for Covid-19.

– Det ser ut som unge i 20-årene har glemt rådene og reglene litt mer og oftere enn andre. Stadig flere i denne aldersgruppen blir smittet på fester med altfor lite avstand og altfor mange folk.

I Førde har arrangørene bak fadderuka valgt å avlyse arrangementer med alkohol, selv om det ikke er meldt om noen smittetilfeller ennå.

– Grunnen til at vi gjør dette er at vi ser hva som skjer på andre campuser. Vi vil være føre var og stenge ned, slik at vi er med på dugnaden, sier Astrid Kippersund, nestleder i Studentsamfunnet i Førde, til Firda.

Nye rutiner for testing

Under pressekonferansen kommer Høie så med en alvorlig varsling dersom festvanene til folk ikke skjerpes i tida fremover.

– Det fører til sinne og fortvilelse. Mange ofret mye da vi stengte landet for å ta kontroll over smittespredningen. Nå frykter de at vi skal miste det vi vant på trange dansegulv i overfylte hus og leiligheter, sier Høie.

– Det har vi grunn til å frykte alle sammen. Hvis smitten øker mye må vi stenge ned landet igjen.

Line Wold fra Folkehelseinstituttet sier personer fra 13. august skal få teste seg om de mistenker at de kan være smittet av Covid-19.

Før måtte man ha en legevurdering for å gjennomføre testing, men det trenger man ikke lenger i Norge fra og med torsdag.

– Det er viktig at alle som tror de kan være utsatt for smitte benytter anledningen til å teste seg. Helsetjenesten bør anbefale testen for alle med nyoppstått luftveisinfeksjon eller andre symptomer på covid-19, og alle som kan som kan ha blitt smittet med covid-19, enten som nærkontakt eller på reise i røde land, eller i grønne land de siste ti dagene hvis de tror de kan være smittet i disse landene.


Artikkeltags

Kommentarer til denne saken