- Folk oppførte seg mot han som om han var en Hollywood-kjendis

Artikkelen er over 5 år gammel

Mens pengamaskinen rullet i Tromsø, levde utelivskongen Arve Heggem høyt i utlandet. 30 år etter forteller mannen selv om livsstilen, kjendismøtene og skandalen som jaget ham fra byen.

DEL

Over åtte sider på papir og eksklusivt på nett forteller Arve Heggem - gründer, utelivsbaron, pilot og levemann - om sine turbulente år i Tromsø på slutten av 70-tallet og begynnelsen av 80-tallet. Med inspirasjon fra USA og to tomme hender bygget han et utelivsimperium i byen, og sopte inn penger på pizza, sprit og disko.

Pizzasaus

Historien om mannen og mytene, er ført i pennen av journalist Sissel Wessel-Hansen og fotografisk dokumentert av Yngve Sæbbe. De har besøkt Heggem 30 år senere, og børstet støv av hukommelsen til levemannen som har lagt luksuslivet bak seg, og lever på minstepensjon i Oslo.

- Det startet faktisk med at folk i Tromsø etterlyste oppskriften til en legendarisk pizzasaus de brukte på restauranten til Heggem - som var byens første pizzahus. Dette fikk redaktør Anders Opdahl snusen i, og sånn startet jakten på Heggem, sier Wessel-Hansen.

Det ble raskt klart at Arve Heggem hadde mer å by på enn gamle pizzaoppskrifter. Etter den første samtalen på telefon, ble Nordlys invitert på besøk til den tidligere utelivskongen i Oslo. Der hadde 69-åringen gått gjennom sitt private arkiv, og funnet fram alt av dokumenter og fotografier fra tiden i Tromsø - og de heftige utenlandsturene han var kjent for.

- Vi ble enige om at skulle vi skrive denne historien, så skulle det gjøres ordentlig. Selv var jeg utrolig nysgjerrig på denne fyren som jeg hadde hørt så mye om, og jeg gledet meg veldig til å høre historien hans, sier Wessel-Hansen.

Blir husket

I arbeidet med reportasjen har Wessel-Hansen også snakket med flere av de som husker Heggem - og som kjente han fra de glade dagene i Tromsø - til skandalen som gjorde at han forlot byen tidlig på 80-tallet. Blant dem er Ingrid Evertsen, også kjent som "Mossa". Hun minnes en elegant og smart type i kamelhåsfrakk som kongen på byens hotteste utested.

I ARKIVENE: Nordlys-journalist Sissel Wessel-Hansen har gravd i Nordlys-arkivene på jakt etter historien om utelivskongen Arve Heggem. Foto: Yngve Olsen Sæbbe

– Han skilte seg helt klart fra resten av byen, og folk oppførte seg mot ham som om han var en Hollywood-kjendis. Det var spenning i lufta når han selv var på Boccaccio, sier hun.

I intervjuet letter Heggem på sløret både når det gjelder kvinnene, utenlandsturene, jetset-livet i St.Tropez, samt den opprivende rettsaken og dommen som endte med at han forlot byen. Det tegnes et bilde av en mann som aldri lot seg kue av janteloven og som fortsatt elsker livet - hvor mye det enn har forandret seg.

- Som tromsøjente har jeg hørt så mye om Heggem, og jeg ville finne ut hva det er med denne fyren, sier Wessel-Hansen.

Selv om han i dag er best husket av den eldre garde, har Arve Heggem satt varige spor etter seg i Tromsø.

- Det var han som skapte utelivsbyen Tromsø - som vi alle nyter godt av i dag. Det er mye man kan si om Arve Heggem, men han er ikke kjedelig å være sammen med, sier Wessel-Hansen.

Fra klokken 20.00 i kveld kan du se TV-dokumentaren på Nordlys.no.

Artikkeltags