Byrådsleder Øyvind Hilmarsen vant maktkampen mot Jens Johan Hjort og Anne Berit Figenschau.

Lørdag kveld kommenterer den sittende byrådslederen kuppforsøket mot ham selv.

- Jeg synes det er svært beklagelig at han stilte dette ultimatumet, og også veldig synd at han trekker seg. Jeg synes han har vært veldig god som ordfører og trodde og håpet at han ville stille til gjenvalg, sier Hilmarsen til Nordlys lørdag kveld.

Fikk vite det fem minutter før

Han forteller at han ikke hadde noen indikasjoner på at Hjort og Anne Berit Figenschau ville begå kupp mot ham, frem til fem minutter før nominasjonsmøtet.

- Han fortalte meg det fem minutter før møtet. Det er klart at jeg ble sjokkert. Jeg ble rystet. Jeg har aldri har vært med på et nominasjonsmøte som har tatt slike vendinger, sier Hilmarsen til Nordlys.

- Hva synes du om at Hjort stilte et slik ultimatum, på bekostning av deg?

- Det har jeg ingen kommentar til. Men det jeg kan si er at jeg er glad for å ha fått tillitt av nominasjonsmøtet etter at ultimatumet ble stilt, sier den sittende byrådslederen.

Hilmarsen: - Ikke bra for partiet

Lørdag kveld sier statsvitenskapsprofessor Kjell Arne Røvik at lørdagens sjokkbeskjed fra Tromsø Høyre svekker partiet betydelig, under ni måneder før kommune- og fylkestingsvalget.

- Dette øker sjansene for en Arbeiderparti-seier. Man trenger ikke være rakettforsker for å skjønne det, sier Røvik.

Øyvind Hilmarsen innrømmer at Tomsø Høyre nå er et svekket parti.

- Det er klart at partiet ville stått sterkest med Jens Johan som ordførerkandidat. Dette er ikke noe bra for partiet. Nå må vi bare samle oss som parti, og gjøre det beste vi klarer fremover, sier han.

- Hvordan vil du karakterisere forholdet mellom deg og Jens Johan Hjort?

- Det har vært godt. Vi har ikke vært omgangsvenner, men vi har samarbeidet gått de siste årene. Han har aldri gitt uttrykk overfor meg at det har vært noen form for skjæringer mellom oss, svarer Hilmarsen.

Må ut på leting

Nå må Høyre ut på leting etter en ny frontfigur. Det arbeidet startet allered nå.

- Vi har frem til å slutten av mars før vi formelt sett må levere fra oss kandidatslisten.

- Hvem vil dere lete blant?

- Nominasjonskomiteen vil lete etter en potensiell ordførerkandidat blant de navnene som allerede står på listen vår, men også blanta andre.

- Har du et par navn som du aller helst vil se sammen med ditt eget på toppen av listen?

- Det kan hende. men de jeg eventuelt ønsker som kandidat, vil bli spurt fø vi spekulerer åpent om det i pressen, svarer Hilmarsen.