Hetebølge på vei, kan nærme seg varmerekord i Troms

- Vi kan si at det er «payback-time» for vinteren, sier meteorologikonsulent Trond Robertsen ved Vervarslinga for Nord-Norge.

DEL

Nå kommer minnene etter den lange vinteren her nord til å smelte like fort som den siste snøen. For med to høytrykk som drar med seg sydenvarme fra kontinentet går vi noen knallvarme dager i møte.

- Fortsatt har vi kjølig luft nordfra, men onsdag blir det veldig bra. Da drar høytrykket seg lenger nord og mot Kola, og da får vi inn varmluft i bakkant, sier Robertsen.

Deretter ventes det litt mindre varmt igjen på torsdag og fredag, før temperaturen virkelig tar av.

- Det blir et ytterst lite mellomspill torsdag og fredag, med en liten dupp i temperaturen, før det øker på fredag kveld med et nytt høytrykk som trekker inn fra sørvest. Spesielt fra lørdag morgen blir det varmt, sier han.

Nøyaktig hvor varmt det blir i helga er vanskelig å fastslå, men søndag ligger det an til høysommerdag i Tromsø, altså over 25 grader.

- Det vi kan risikere i Tromsø og ellers på kysten er en solgangsbris fra nordøst, noe som i så fall vil ødelegge litt for temperaturen.

Opp mot 30 grader

Lenger inn i landet er det ingen risiko for dette, og her ligger det an til enda varmere vær – faktisk kan det komme til å nærme seg varmerekorden i Troms som ble satt i Målselv i 1939 og er på 31,7 grader.

- Det blir glatt opp imot 30 grader på steder som Bardufoss, Dividalen og Skibotn, sier Robertsen.

Her kan det imidlertid danne seg ettermiddagsbyger, kan hende med torden.

- Er denne sommervarmen tilbakebetaling for vinteren vi har hatt?

- Ja, vi kan si at det er «payback-time». Det er bare å fylle på med grillkull og utvide grillferdighetene, smiler han.

Usikkert i neste uke

Hva som skjer med været over helga og utover i neste uke er mer usikkert, her er det sprikende prognoser og det kan bli litt ymse. Men noe regulært drittvær med fem grader og silregn er Robertsen sikker på at det ikke blir.

Varmen vil som nevnt få fart på snøsmeltinga i fjellet, og da vil vannet i en del elver stige igjen. Forholdsvis kjølig vær mandag bremset snøsmeltinga, og vannføringen minket blant annet i Målselva og Reisaelva. Men her vil det øke på igjen.

- Mot kommende helg ventes temperaturen å øke betraktelig, noe som igjen kan føre til en flom på gult eller kanskje oransje nivå i flere vassdrag som fortsatt har mye snø igjen, sier Péter Borsányi, vakthavende hydrolog i NVE, på Varsom.no.

Artikkeltags