Gå til sidens hovedinnhold

Her berges Lita (15) etter å ha satt seg fast på loft

Artikkelen er over 5 år gammel

På jakt etter fôr tok den 15 år gamle fjordingen seg opp på loftet på Tromsø rideskole. Der ble hun stående.

SuperTILbud på Nordlys+ Kun 1,- første måned for å få tilgang til alt innhold. Bestill her!

Det var tilløp til dramatikk på Tromsø rideskole mandag formiddag. I løpet av natten hadde fjordingen Lita (15) tatt seg ut av båsen sin, åpnet tre dører, sneket seg under et tau og gått opp to trapper.

Ferden endte på loftet på en låvebygning på rideskolens område.

Se video fra redningsaksjonen i bunnen av artikkelen.

Luktet fôr

- Hesteeiere har fôr stående på loftet som hun har gått etter. Hun har veldig god luktesans, forteller Veronica Isaksen, daglig leder ved Tromsø ryttersportklubb.

Selv om det gikk bra å gå opp trappen, ble ferden ned i vanskeligste laget for Lita. Dermed ble hun stående på loftet, til stor fortvilelse fra personalet ved rideskolen og Tromsø ryttersportklubb.

Full utrykning

Det endte med at brannvesenet i Tromsø måtte rykke ut til stedet med to biler og flere mannskapet for å forsøke å få hesten ned. Lettere sagt enn gjort, men til slutt klarte de å lokke Lita ned en hjemmesnekret rampe i trappen, ut en port og videre ned en snøhaug.

Det var imidlertid ikke uten protester fra den 500 kilo tunge hestet, som flere ganger skøt hodet bakover, vrisket og strittet imot. Til slutt ble kraftfôr og gulrøtter lokkemidlene som fikk henne til å gå ned trappen.

Aksjoner som dette er ikke akkurat hverdagskost for brannmannskapet, vedgår vaktsjef Fred Johnsen i Brann og redning i Tromsø.

- Det er veldig sjeldent vi må rykke ut på oppdrag som dette, men vi har faktisk vært på rideskolen tidligere og bistått, sier han til Nordlys.

Saken fortsetter under bildet.

- Ikke normalt

Veronica Isaksen i ryttersportklubben forteller at det er uvanlig at hestene tar seg ut i hallen på egenhånd. Det er i alle fall uvanlig at den går opp trappen.

- Nei, det er ikke normalt. Hester går ikke i trapper, sier Isaksen, som naturligvis var lettet over at redningsaksjonen gikk som den gikk.

Alternativt måtte de muligens ha kuttet ned deler av rekkverket fra loftet og ut i hallen og brukt lift for å få hesten ned.

- Jeg så lettet nå, utbryter Isaksen etter at Lita igjen er trygt nede på bakkenivå.

- Nå må vi få iverksatt fjordingsikre tiltak, flirer hun.

 

Kommentarer til denne saken