(Avisa Nordland)

Bak planene for Losheim Lodge står Tietse Stelma (52), født av nederlandske foreldre og oppvokst på Hvaler. Han er i dag norsk generalkonsul i Melbourne i Australia, der han har bodd i 15 år. Han er gift med en australsk kvinne, Jayde Kincaid, har drevet i reiselivsbransjen i over 30 år og er kjent som eier av virksomheten 50 Degrees North Nordic. Virksomheten tilbyr skreddersydde reiser for turister som vil se Norge og Norden.

– Jeg er født i Karasjok, har alltid vært glad i Nord-Norge og synes det er så vakkert der. Da jeg så at eiendommen i Fyrvika, like ved Tranøy fyr i Hamarøy, ble lagt ut for salg våren i 2019 falt jeg helt pladask for området og kjøpte eiendommen, forteller Tietse til Avisa Nordland på telefon fra Melbourne.

Han fikk tilslaget på den 220 mål store eiendommen for 6,75 millioner kroner.

– Deretter har vi brukt ett år på å finne ut hva vi vil gjøre med eiendommen, sier Tietse Stelma.

15–20 rom

Planene for Losheim Lodge/Fyrvika omfatter ett større hotell (lodge) med 15–20 rom av god standard, restaurant og møtelokaler, samt flere små hytter i landskapet rundt.

Hotellet skal sprenges inn i og ned en knaus i landskapet og være lite prangende.

– Tanken er at hotellet skal plasseres så lavt i terrenget at det ikke skal være synlig fra oven. Det skal ha gress på taket og ikke komme høyere enn noen av de høydene som er i området. Det skal heller ikke sjenere utsikten fra Tranøy fyr. Vi har også planer om å etablere et lite flerbruksbygg i nærheten som lokalbefolkningen kan bruke til for eksempel sommerkafé, bryggedans eller lignende ting, røper Stelma.

Les også: En unik eiendom uten sin like

Det foreligger allerede en godkjent reguleringsplan for eiendommen i Fyrvika. Den omfatter sju hytter/hus. Den vil ikke Tietse Stelma benytte seg av.

– Et slit prosjekt ville etter min mening ødelagt området fullstendig. Derfor vil vi heller utvikle noe som også kommer lokalbefolkningen i Hamarøy til gode. Vi er opptatt av bærekraftig turisme og ser hva som har skjedd i Lofoten de siste fem-ti årene. Der er det rett og slett overturisme. Jeg ønsker at Hamarøy, som er like vakker som Lofoten, ikke skal ende opp som Lofoten, understreker Stelma.

For pengesterke

– Hvem er målgruppe for prosjektet?

– Vi har lenge markedsført 50 Degrees North i Europa, Amerika og Australia mot kunder som har god økonomi råd og gjerne blir både tre, fire og fem dager, benytter seg av aktivitetstilbud og legger igjen penger.

Planene for Losheim Lodge er helårsdrift.

– Det er like vakkert i dette området på vinteren som det er om sommeren. Derfor blir det kanskje drift fra januar til oktober. Det er stadig flere turister som bor i store byer rundt om i Europa som har lyst til å komme seg vekk fra bylivet for å nyte flott natur, vær og vind. Det er også muligheter for mange andre flotte opplevelser og aktiviteter i området, året rundt, mener Tietse Stelma.

Rette tidspunktet

– Hva er de største utfordringene i forhold til å få realisert planene?

– Det er selvfølgelig først å få i havn en godkjent reguleringsplan. Det første møtet med kommunen var veldig positivt. Vi er også avhengig av å få med investorer og at vi klarer å fylle hotellet med gjester når det står ferdig. Det tror jeg ikke vil være noe problem. Vi tror dette er rette tidspunktet for å satse. Turismen ligger nede nå, men jeg tror den vil komme veldig sterkt tilbake. Norge er ett av de landene der turismen har et enormt potensial, men ting må gjøres riktig.

– Hvilken framdriftsplan jobber dere etter?

– Klarer vi å få reguleringsplanen på plass i løpet av året kan vi kanskje være i gang med å bygge ett år eller to senere, så dette kommer til å ta litt tid.