REKO-ringen på parkeringsplassen ved Breivikahallen er godt besøkt torsdag ettermiddag.

– Det er mye folk i dag. Man merker at det er julestemning og at alle vil ha egg til jul!, sier Mai-Tove Widding til Nordlys.

Økt etterspørsel etter kortreist mat

Widding er sjef ved Widding gård i Tromsdalen, og er en av matprodusentene som selger kortreiste delikatesser til tromsøværinger. Hun forteller at foruten eggene fra gården, vil folk flest ha kjøtt og gomme nå før jul.

– Det er litt utfordrende å selge nå som det er så kaldt, men vi slapp heldigvis vind og nedbør i dag, sier hun hjertelig.

REKO står for «rejäl konsumtion». Eller «rettferdig konsum» på norsk. For Tromsøs del startet det opp høsten for litt over to år siden. Det var imidlertid først etter at koronakrisen var over, at det ble virkelig ble fart på sakene.

– Det startet som et konsept i Finland, før det utviklet seg videre til Sverige og senere Norge. Hensikten er direkteomsetning av lokalprodusert mat og håndverk – at verdiskapingen går rett til førsteleddet, uten noe mellomledd, forklarte Svein Børre Evensen fra Øverbygd til Nordlys i sommer, en av initiativtakerne bak REKO-ringen i Tromsø.

Forhåndsbestilte varer

Widding gård er en av aktørene som står på plass ved Breivikahallen annenhver torsdag for å mette alle som har forhåndsbestilt de kortreiste varene.

– Tidligere solgte vi på fredager hver fjortende dag, men nå er det på torsdager istedenfor. Det virker som folk trives med det og at det er en fin handledag for mange, sier Widding.