Et lavtrykk som søndag kveld lå i nærheten av Island, vil i løpet av det neste døgnet utvikle seg til et stormsenter som vil treffe Norskekysten fra Stadt til Finnmark.

Det innebærer kraftige vindkast og en god del nedbør, opplyste vakthavende statsmeteorolog Martin Granerød til Nordlys søndag kveld.

- Det vil bli mye nedbør fra Namdalen og nordover. Søndag kveld hadde det allerede begynt å regne i Trøndelag, og denne nedbøren vil bre seg nordover i løpet av det neste døgnet.

I Tromsø og Troms vil regnet starte for alvor mandag morgen. Nedbøren vil vedvare til utpå ettermiddagen. Deretter vil det bli en periode med litt lettere vær, før det begynner å regne på kvelden igjen, forteller Granerød.

30 sekundmeter

Vinden tiltar utpå dagen i morgen.

- Salten, Ofoten, Lofoten, Vesterålen og sør-Troms vil vinden komme opp i 30 meter per sekund innover land. I Tromsø by blir ikke vindkastene så kraftige som 30 sekundmeter, men at det kan bli 20 til 25 er rimelig å anta.

Siden det fortsatt er mye løv på tærne, kan man forvente rotvelt på de mest utsatte stedene. Statsmeteorologen oppfordrer også folk til å sikre båter, trampoliner og hagemøbler.

Seint mandag kveld vil vinden dreie mer over på vest. Det blir litt kjøligere på tirsdag, og snøgrensen vil ligge på rundt 700-800 meter på kysten, og litt lavere på innlandet.

Det blir fortsatt lavtrykksaktivitet tirsdag og onsdag.

- Men, det er en antydning de neste dagene til at lavtrykkene skal få en litt mer sydligere bane, og som regel er det godt nytt for Nord-Norge.

Advarer mot kajakk- og fjellturer

Redningsleder i Hovedredningssentralen Nord-Norge, Finn Sortland, oppfordrer folk på det sterkeste til å holde seg hjemme.

– Tidligere i dag hadde vi en hendelse i Troms hvor en kajakkpadler tippet rundt. Nå er tiden for høststormer kommet, og jeg vil ikke anbefale noen å legge ut på verken kajakkturer, fjellturer eller lignende. Å holde seg hjemme er det absolutt tryggeste, sier Sortland til Lofotposten.

Når været er dårlig går også den ledige kapasiteten til HRS ned. Redningslederen sier det legger stort press på deres ressurser.

– Det gjelder både helikoptrene som skal ut å fly i sterk vind, redningsskøytene og de frivillige. Slikt vær skaper store utfordringer for dem. Sitter du fast på fjellet er det ikke sikkert hjelpen kan nå frem. Det skal være forsvarlig også for redningsmannskapene. Folk må ikke bare tenke på seg selv, men også de frivillige de er avhengige av. Normalt værvett kommer man langt med, men noen trenger en påminnelse, sier han.