Her skal de skape kafé og jobbsenter i ett av Tromsøs eldste bygg

FEIRET AVTALE: Daglig leder ved Fontenehuset, Reidar Svare, (til venstre) feiret torsdag avtalen som er inngått med Tromsø kommune om drift av Bårstua på Skansen. Byrådene Kristoffer Kanestrøm og Vanja Terentieff var på plass sammen med en rekke samarbeidspartnere, styremedlemmer, brukere og venner av Fontenehuset.

FEIRET AVTALE: Daglig leder ved Fontenehuset, Reidar Svare, (til venstre) feiret torsdag avtalen som er inngått med Tromsø kommune om drift av Bårstua på Skansen. Byrådene Kristoffer Kanestrøm og Vanja Terentieff var på plass sammen med en rekke samarbeidspartnere, styremedlemmer, brukere og venner av Fontenehuset.

Artikkelen er over 3 år gammel

- Dette blir en startrakett for hva vi ønsker å få til.

DEL

Tromsøs tusenårssted Skansen har et stort uforløst potensial etter at restaurantdriften i Bårstua ble avviklet for en tid tilbake. Nå er kimen sådd til ny aktivitet og nye tilbud i den idylliske gamlebyen.

Torsdag ettermiddag kunne nemlig Fontenehuset feire at de har inngått avtale med Tromsø kommune om ny drift av Bårstua på Skansen. Her er målet å starte ny kafédrift og etter hvert utvikle andre jobbmuligheter for Fontenehusets medlemmer.

Sosialt entreprenørskap

- Vi ønsker å lage en kafé og en arena for sosialt entreprenørskap. Nå markerer vi at avtalen er inngått, og så skal vi gjøre alt vi kan for å skape ny aktivitet og gjøre området levende, sier daglig leder ved Fontenehuset, Reidar Svare.

Fontenehuset tilbyr muligheter for rehabilitering og arbeidspraksis for mennesker med psykiske lidelser. I Tromsø har organisasjonen 60 medlemmer, og aktiviteten er stadig økende. Men Svare sier det ofte er utfordrende å få folk til å innse hvilken ressurs medlemmene er selv om man har slike utfordringer i livet.

- Stor tillitserklæring

- Vi har problemer med å få folk med psykiske lidelser ut i jobb. Rundt ti prosent er i jobb, men det skulle vært 70 prosent. At vi nå får mulighet til å prøve oss på Tromsøs mest fantastiske område, er en stor tillitserklæring, fastslår Svare, og takker byrådet for samarbeidet.

Svare håper den nye kafeen i Bårstua kan åpne utpå nyåret en gang. Foreløpig er én person ansatt for å starte utviklingen av kafeen. Fem andre medlemmer står for tur til å starte i halve stillinger, deretter er det tenkt at andre kan inngå på timebasis. Det er nemlig ikke bare kafédrift som planlegges. Med Skansen som base håper man å skape en jobbsentral som kan omfatte drift av uteområdet, mulig utleie av deler av hovedhuset, oppdrag i forbindelse med arrangement, og eventuelt andre oppgaver.

- Vi håper å få til et samarbeid om jobber med Tromsø kommune. Dette blir en startrakett for hva vi ønsker å få til. Går det bra, er det en idé som også kan eksporteres til andre Fontenehus, sier Svare.

Ønskes velkommen

Byrådet er glad for å kunne samarbeide med Fontenehuset.

- De hadde behov for å kunne tilby flere aktiviteter og jobbmuligheter, og jeg tror dette passer midt i blinken. Dette ser ut til å bli et fantastisk prosjekt, og jeg håper de lykkes, sier byråd for næring, kultur og idrett, Vanja Terentieff (H).

Byråd for helse og omsorg, Kristoffer Kanestrøm (Frp), mener Fontenehuset gjør en svært viktig jobb.

Også andre samarbeidspartnere ønsker Fontenehuset velkommen til Skansen. Tom Schreuder, som representerer eierne av Fjellheisen, berømmer jobben Fontenehusets medlemmer har gjort for dem i forbindelse med arrangementer på Fjellheisen.

- Vi har alle typer gjester - fra Hells Angels til Carola, og Fontenehuset har stått for servering og annen type arrangementsarbeid. Jeg tror dette blir spiren til et enda sterkere samarbeid.

Nora Kiil fra Gamlebyen Skansen er glad for ny virksomhet i området.

- Vi jobber for å skape mer aktivitet her i gamlebyen. At det nå blir drift i Bårstua synes vi er veldig bra.