I dag landet norgeshistoriens første ambulanse-jet på Gardermoen - rett fra fabrikken i USA.  1. juli skal flyet settes i drift. Det skal drives og opereres av Babcock Scandinavian AirAmbulance på vegne av Luftambulansetjenesten HF og de fire regionale helseforetakene som eier tjenesten.

- Dette er et fantastisk fly som med sin fart, rekkevidde og kapasitet raskt kan bringe opp til fire behandlere og mye medisinskteknisk utstyr til alle kanter av landet, inkludert Svalbard , sier Marius Hansen, daglig leder i BSAA.

Administrerende direktør Øyvind Juell i Luftambulansetjenesten HF liker det han ser.

- Det er gledelig at det første nye flyet til luftambulansetjenesten nå har kommet til Norge i henhold til vår bestilling. Det er også betryggende at Babcock er i rute og forventer å ha alle de nye flyene på plass når de overtar kontrakten og skal levere den flyoperative delen av tjenesten vår 1. juli,  sier Juell i en pressemelding.

Jetflyet som er en Cessna Citation Latitude, eller modell C680A Latitude,  er det første i sitt slag som er innredet som ambulansefly.

BSAA skal på toppen av jetflyet sett inn 10 nye propellfly av typen B250. Dette er en oppgradert versjon av de samme flyene som opererer som ambulansefly i dag. Det første av disse flyene venter man til Norge i slutten av uke.

Frem til 1. juli  skal flyet gjennom en rekke tester for å norsk godkjenning. Det skal også innredes med diverse medisinsk utstyr.

 • Fakta om flyet:
  Besetning: minimum to piloter og en flysykepleier
  Antall båreplasser: 2
  Antall sitteplasser i kabin utenom båreplasser: 4
  Maks flyhøyde: 45.000 fot.
  Maks rekkevidde 5300 km
  Hastighet: 850 km/t