Her kommer stormen

STORMENS ØYE: Dette satelittbildet, tatt kl. 17:31 onsdag ettermiddag, viser lavtrykket som er ventet å gi kraftig vind og uvær i Nord-Norge og på Svalbard

STORMENS ØYE: Dette satelittbildet, tatt kl. 17:31 onsdag ettermiddag, viser lavtrykket som er ventet å gi kraftig vind og uvær i Nord-Norge og på Svalbard Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Nordland og Øst-Finnmark ventes å bli hardest rammet av uværet som er på vei.

DEL

Værvarselet for Troms er nedjustert etter at det tirsdag ble varslet at vinden ville komme opp i full storm når et kraftig lavtrykk kommer inn over landsdelen torsdag.

– Det ser ut til at vinden kan komme opp i en liten storm fra sørvest på kysten i Troms i morgen, forteller vakthavende meteorolog på Vervarslinga i Nord-Norge, Rannveig Eikill.

Evakuering

På Spitsbergen, som vil bli hardt rammet av uværet, ble det onsdag kveld besluttet å evakuere over 100 personer i Longyearbyen på grunn av uværet.

Det vil også bli innført ferdselsforbud i deler av Longyearbyen.

På fastlandet er det Nordland og Øst-Finnmark som vil få den kraftigste vinden. Der er det varslet full storm, og sendt ut farevarsel om kraftige vindkast på opptil 35 sekundmeter.

Onsdag kveld var lavtrykket i ferd med å danne seg i havområdene mellom Grønland og Norge. Det vil utvikle seg til et stormsenter og bevege seg østover, forteller Eikill.

Vanskelige kjøreforhold

Stormen vil nærme seg Fastlands-Norge natt til torsdag.

– Vinden vil øke på til en sterk kuling allerede fra i natt i Nordland, og kanskje på kysten av Troms. Det øker på fra i morgen ettermiddag i Øst-Finnmark. Den kraftigste vinden kommer til Nordland sent i morgen ettermiddag eller kveld, sier Eikill.

Det er sendt ut varsel om vanskelige kjøreforhold i Nord-Norge torsdag og fredag.

– I forbindelse med dette lavtrykket blir det en forbigående temperaturstiging. Først kommer det snø, etter hvert regn. Natt til fredag dreier vinden til nordvest og det blir kjøligere, sier Eikill.

Snø, regn og mer snø

I Troms er det ventet at vinden vil skifte retning fredag.

– Da har dette lavtrykkssenteret passert, og en får nordvestlig vind på baksiden av lavtrykket. Da kan det øke til en nordlig sterk kuling, og fredag kveld og natt til lørdag liten storm utsatte steder. Utover lørdag formiddag minker vinden til liten kuling, og fra lørdag kveld blir det nordvestlig frisk bris, sier Eikill.

Det er ventet mellom 30 og 50 millimeter nedbør i Troms de kommende dagene.

– Det blir forbigående plussgrader flere steder. På kysten kan det komme opp i en fem-seks grader, og da går nedbøren over til regn. På fredagen dreier vinden til nordvest, og det blir kjøligere, og sludd- eller snøbyger, sier Eikill.

I Lyngen, Tromsø, Indre- og Sør-Troms er det varslet stor snøskredfare – faregrad fire – torsdag. Det er nest høyeste farenivå. I Nord-Troms er det varslet faregrad tre – betydelig.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken