- Sjefen har vært så lenge i jobben og blitt så gammel at han kan flytte rett inn på bo- og aktivitetssenteret her oppe når han slutter, flirer Sverre Kristian Sollied (t.v. på bildet under) og ser muntert opp på Jan Erik Hansen sammen med Otto Jakobsen.

 

Det er lunsjtid, og de ansatte i tekniske tjenester i Lenvik kommune har i stedet for den vanlige matpakka tatt turen til Frivilligsentralen og et overdådig matbord.

 

Det er belønningen de får for at de er så lite borte fra jobben. Det siste halve året har sykefraværet ligget helt nede på 1,5 prosent for de mellom 40 og 50 ansatte i denne etaten, inkludert uteseksjon, trafikk og brannvesen. 

- Vi har tre ganger fått premie fra kommunens nærværsprosjekt som ble satt i gang for to år siden, til sammen 18.000 kroner. Nå bruker vi opp halvparten av pengene på denne lunsjen i dag, og så tar vi resten på en julelunsj litt seinere, forteller virksomhetsleder Jan Erik Hansen.

River kjeft og erter hverandre

Han har selv stått i jobben i en mannsalder, og nærmer seg slutten av 60-årene. Det er i grunnen bare hårsveisen hans som vitner om at det er tilfellet.

- Folk er generelt blitt mye flinkere til å holde seg i form, sier han.

I tillegg framheves det som på fint kalles «det psykososiale miljøet» på arbeidsplassen. I teknisk er det å rive kjeft nærmest blitt gjort til en kunstart, og folk legger ikke noe i mellom når pass skal påskrives.

- Vi har en tøff sjargong, men det er bare positivt. Det er godt, gammeldags kjeftbruk, sier han.

Ikke ondsinnet

Dette kan kanskje kalles «godlynt mobbing».

 

- Vi flirer av hverandre, men det er ikke ondsinnet, sier Jan-Ivar Rokstad mens kompisen Jorulv Tretnes ved siden av holder på å le seg skakk av en eller annen slengbemerkning.

- Har dokker skjenkt han Jorulv full? kommer det fra nabobordet.

- Nei, det er helt vanlig, beroliger Rokstad.       

Han mener det lave fraværet også har å gjøre med å bli inkludert.

- Alle blir sett og alle blir hørt. Det tror jeg vi er flinke på, sier han.

Fokus på nærvær, ikke fravær

Nærværsprosjektet i Lenvik – som altså premierer nærvær og ikke fokuserer på fravær – har fått en negativ trend til å bevege seg i positiv retning. Noen revolusjon er det ikke snakk om, men i fjor sank sykefraværet med 0,5 prosentpoeng, og dette har bedret seg ytterligere i år. Men mens kommunen som helhet har et nærvær på rundt 91-92 prosent, så har altså tekniske tjenester 98,5 prosent nærvær.

- Vi har det tøffeste arbeidsmiljøet og det laveste fraværet, konkluderer brannsjef Arnstein Smevik.