Veier ble gjort om til bekker og hus og hager ble fylt med vann i det som blir beskrevet som den verste flommen i manns minne i tettstedet på yttersia av Senja.

Sverre Andreassen fikk kjelleren fylt med vann. Det var Folkebladet som omtalte saken først.

– Jeg har en gang tidligere opplevd å ha vann i kjelleren. Det var for 36 år siden. Men denne gangen var det verre. Regnet startet på formiddagen, og det regnet i ett. Jeg kunne høre det bruse som ei elv under huset, forteller Andreassen til Folkebladet.

- Dype grøfter

Leif Arne Rasmussen har en overvannskum ved innkjørselen utenfor huset sitt. Den ble fort overlastet da vannet begynte å fosse ned sent på ettermiddagen.

- Kummen svelger ikke unna når det blir for mye. Det rant over kummen, inn i hagen, gjennom tørkesjåen, over veien og rensket med seg en god del av bakken nedover her, sier Rasmussen til Nordlys.

Han og naboene jobbet i mange timer med å lede vann bort fra husene.

- Vannet har gravd dype grøfter, sier Rasmussen.

Bildeserie

Oversvømmelse i Gryllefjord

Verste noensinne

Teknisk sjef i Torsken kommune, Bjørn Petter Lauransen, sier til Nordlys at kombinasjonen av snøsmelting og kraftig nedbør regelrett oversvømte det kommunale overvannsanlegget, nettet av kummer og rør som skal lede vannet bort.

- Når ikke kummene klarer å ta unna, tar vannet enkleste vei. Da ender det mange ganger opp i hagene til folk og lignende. Og når vannet renner, graver det fort både i grus og jord, sier Lauransen.

Det er også et problem at mange avkjøringer mangler stikkrenner og mange veier ikke er grøftet skikkelig, forteller Lauransen.

- Slike topper som dette er det vanskelig å gjøre noe med. Overvannsanleggene er bygd for mange år siden og er ikke dimensjonert for slike mengder. Vi har aldri tidligere opplevd så mye vann, sier han.

Flommen søndag ødela også den provisoriske elve-overgangen på veien ut til gravlunden i Ballesvika, noen kilometer nord for Gryllefjord. Den opprinnelige brua over elva ble ødelagt i forrige flom, like etter påske.

- I forrige uke måtte vi lage en midlertidig overgang, for det var en begravelse på fredagen. Da ble det ordnet slik at gravfølget kom seg over og tilbake. Så ble veien stengt. Den midlertidige ordningen tok flommen i går, sier Lauransen.