Gå til sidens hovedinnhold

Her har de laget kunst rett på veggen

Artikkelen er over 5 år gammel

St. Elisabeth Hotell og Helsehus formidler husets historie gjennom egne vegger.

- Vi har invitert til en åpning av det vi har kalt en literær og visuell omvisning av husets historie. Ideen er å visualisere historien til huset, dette er gjort i samarbeid med Kunstsentralen Nord og kunstneren Kristin Solstad, forklarer Siv-Hege Schrøen, innehaver og drifter ved St.Elisabeth.

Historisk kunst

Det som startet som St.Elisabeth hospital er i dag et kombinert hotell og helsehus. Huset har tilbudt lignende tjenester som et hotell og helsehus ved å tilby husly, og leging av syke i lang tid. Dette er en hjelpende tanke som fortsatt lever i bygget forteller Schrøen.

– Nøkternheten fra de tidlige jordmødrene er noe vi har prøvd å vedlikeholde og fortelle gjennom revitaliseringen av kunsten. Vi har prøvd å få fram denne hjelpende tradisjonen, samtidig som vi har fått fram den ærverdige historien om de tre søstrene som startet det hele.

Kunstneren Solstad har gjort et dypdykk i historien til St.Elisabeth senteret og hentet deler av fortiden ut for å deretter forfatte egne versetekster fra byggets tidligste historie og fram til i dag.

– Jeg har lest meg opp på historien rundt bygget, snakket med mange mennesker og tatt i bruk sosiale medier som endte med at jeg fikk over hundre tilbakemeldinger. Alt for å hente historier som omhandlet bygget slik at jeg kunne gjengi historine bedre her i dag med hjelp av mine versetekster, sier Solstad.

Malt 40 versetekster

De har malt 40 versetekster i denne anledningen. Disse versetekstene er malt på veggene rundt omkring i store deler av bygget og skrevet av Kristin Solstad. Mye av historien som Solstad fant interessant omhandlet søsterskapet som startet det hele og deres tradisjon om å hjelpe andre, uansett hvem de var.

– Jeg klarer ikke helt kalle det dikt, jeg bruker ordet versetekster. Det som er poesien i de her 40 versetekstene er innholdet og budskapet, derfor har de ikke fulgt alle de typiske retningslinjene for dikt.

Opprinnelsen til huset kan strekkes helt tilbake til 1200-tallet når Prinsesse Elisabeth av Ungarn viet sitt liv til å hjelpe andre, pleie de syke og fattige.

Dette gjorde henne til en helgen rett etter hun døde, men ikke før rundt 1850-tallet ble Elisabeth gjort til Skytsengel for Elisabethordenen som var utgangspunktet for de tre første nonnene som kom til Tromsø i 1906.

- Det er spenningen, visjonen og auraen til disse nonnene og prinsessen som jeg har forfattet tekster ut ifra. En kan lese alle 40 versetekstene som en helhet, eller hver for seg, sier Solstad.

Folkekjært bygg

St.Elisabeth har gjennom årene blitt beskrevet som et av Tromsøs viktigste og mest folkekjære bygg. Dette gjorde oppgaven litt mer utfordrende.

– Bygget er folkekjært for mange og det gjorde oppgaven litt skumlere, sier Solstad og ler, før hun fortsetter.

– Dette var grunnen til at jeg jobbet hardt for å beholde de tre søstrenes hjelpende visjon i verstetekstene, oppdragsgiveren er fornøyd og da er jeg også det.

Schrøen og Solstad er begge fornøyde med det endelige resultatet og åpner døren til St.Elisabeth for alle som vil komme å se, akkurat som de tidligere tre nonnene ville gjort.

Kommentarer til denne saken