I løpet av høsten starter Peab med riving av de gamle boligene som stiftelsen Odd Fellow etablerte tidlig på 1980-tallet i Inga Sparboes vei på Sør-Tromsøya. Til erstatning skal det etableres hundre seniorboliger.

– Vi har gjennomføringskraft, og dette er et prosjekt som faller godt inn i vår strategi. Vi ser nemlig at dette er et marked og ei målgruppe som er i stor vekst, sa administrerende direktør i Peab Eiendomsutvikling Nord-Norge, Stig Tore Johnsen, til Nordlys da prosjektet ble kjent i fjor høst.

Opsjonsavtale

Tirsdag gikk et enstemmig formannskap inn for en opsjonsavtale med Peab som gir Tromsø kommune muligheten for kjøp eller leie av 20 av de planlagte boligene.

– Det er veldig bra. Kommunen har stort behov for omsorgsboliger, og dette kan bli et godt tilskudd. Det er god dialog mellom utbygger og kommunen om utforminga. Omsorgsboliger er helt nødvendig for å få bedre kontroll på driftsutgiftene innafor helse og omsorg, sier Pål Julius Skogholt (SV) til Nordlys.

Avtalen har bakgrunn i en heftelse på eiendommen som Peab kjøpte av Odd Fellow i fjor. Stiftelsen hadde lenge selv hatt byggeplaner, og kommunen hadde sikret seg rett til å leie 20 boliger. Denne avtalen blir altså nå videreført når Peab etter hvert setter spaden i jorda.

– Veldig gledelig

– Det er veldig gledelig at kommunen liker prosjektet vårt, og at de tenker dette er en viktig del av framtidas eldreomsorg, sier Stig Tore Johnsen.

Han forteller at prosjektet skal spesialtilpasses til seniorer som ønsker et hjem de kan bo i så lenge som mulig. Her kommer det teknologiske løsninger, nærhet til sørvistilbud og kommunale tjenester, fellesarealer som trimrom og sosiale møtesteder, samt tilbud om bildeling.

– Dette er et prosjekt som blir tilrettelagt for framtidas seniorer, og vi kommer til å rulle det ut i andre norske byer etter at vi ser erfaringene i Tromsø, sier Johnsen.

Også han tror boligtilbudet vil bidra til å løse kommunens økonomiske mareritt.

– Store deler av løsninga på de økonomiske problemene ligger i boligpolitikken og ikke i helsebudsjettet.

Alternativer for leietakere

Peab planlegger riving av de gamle boligene i kvartalet trolig i november. Beboerne i disse boligene har tidligere gitt uttrykk for stor usikkerhet etter at riveplanene først ble lansert av Odd Fellow helt tilbake i 2011.

– Vi har leietakere som skal flytte ut. Det har ordnet seg for de fleste, men vi har fortsatt noen som vi vil være behjelpelig med å finne en løsning for, sier Johnsen.

Peab regner med å starte salg av boligene i september. Rundt 25 av boligene vil være utleieobjekter på langtidsbasis.