Sju ganger den siste uka har norske F-16-fly vært ute på såkalte QRA-oppdrag fra Bodø for å identifisere russisk flyaktivitet i internasjonalt luftrom utenfor norskekysten.

- Mye av grunnen, men ikke hele grunnen, er den amerikanske og britiske øvelsen i Barentshavet, sier oberstløytnant Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH).

Første siden den kalde krigen

Amerikanerne er der oppe for første gang siden 1980-tallet med skip. De øver med de tre destroyerne USS Roosevelt, USS Donald Cook, USS Porter og forsyningsskipet USNS Supply samt den britiske fregatten HMS Kent. De entret Barentshavet mandag denne uka.

Det har naturlig nok pirret russernes nysgjerrighet og de har vært hyppig på vingene. Og fra Bodø svares det da med NATO QRA (Quick Reaction Alert).

– Det er ikke uvanlig. Akkurat som oss, følger også de nøye med. Vi har sett både russiske maritime patruljefly og jagerfly som Foxhound de siste dagene, sier Moen.

Forsvaret la i dag ut flere nye bilder fra NATO QRA-runder utenfor kysten av Troms og Finnmark.

Jagerfly og maritime patruljefly

– Bildene er ikke ukeferske, men de er fra slutten av 2019 og begynnelsen av 2020. Og flyene er av de samme typene som vi har sett den mange av den siste tida.

Il-38 er et maritimt patruljefly med NATO-kallenavnet May. Foxhound er en MIG-31, som er en avskjæringsjager.

I det ferske bildematerialet er det ellers bilder av tankflyet i Il-78, med NATO-kallenavnet Midas, det maritime patruljeflyet TU-142 Bear F og det strategiske bombeflyet Tu-95, begge gamle turboprop-modeller og «nære slektninger» av hverandre. Det er også et bilde av en SU-24, en Sukhoi som NATO kaller Fencer.

Antall QRA var per 6. mai var 19. På de turen har man identifisert 44 russiske fly.

– Det er omtrent der det bruker å ligge, sier Moen.


Russisk antiubåtøvelse

Også den russiske marinen er aktive i Barentshavet. Ifølge Tass så gikk de i går ut med de tre antiubåt-fartøyene Yunga, Brest og Snezhnogorsk for å jakte på en fiktiv fiendtlig ubåt i sammen med luftforsvaret.