Her berges tråkkemaskinen opp etter å ha dundret gjennom isen

BERGES OPP: Tråkkemaskinen ble til slutt hentet opp fra vannet etter at den gikk gjennom isen i Karasjok mandag. Foto: Kjell Harald Sæther

BERGES OPP: Tråkkemaskinen ble til slutt hentet opp fra vannet etter at den gikk gjennom isen i Karasjok mandag. Foto: Kjell Harald Sæther

Artikkelen er over 5 år gammel

- Sjåføren kan prise seg lykkelig for at det ikke skjedde 50 meter lengre ned.

DEL

Tidlig mandag ettermiddag var det tilløp til dramatikk da en tråkkemaskin gikk gjennom isen på en elv i Karasjok.

Kjell Harald Sæther var vitne til det hele. Han forteller at tråkkemaskinen - som ble ervervet av Karasjok kommune tidligere i vinter for 1,8 millioner kroner - var på vei til sommerlagring da episoden inntraff.

- Tråkkemaskinen kjører oppover elva fra idrettshallen. Like nedenfor Sametinget i en sving, går maskinen gjennom isen, forteller Sæther til Nordlys.

Brådypt 50 meter lengre ned

Akkurat der maskinen dundret ned i det iskalde vannet, er ikke dybden mer enn halvannen meter. 50 meter lengre opp i elva er imidlertid situasjonen en ganske annen, forteller Sæther.

- Sjåføren kan prise seg lykkelig for at det ikke skjedde 50 meter lengre ned i elva. Der er det flere meter brådypt og sterke understrømmer. Da spørs om verken mannen eller maskinen hadde vært å berge, sier han.

Mandag ettermiddag har det vært mye aktivitet på elva for å få hentet tråkkemaskinen opp. Like etter klokken 17 melder operasjonssentralen i Østfinnmark politidistrikt at det flere tonn tunge kjøretøyet er hentet opp.

Måtte ha gravemaskin-hjelp

Sæther fikk dokumentert hele operasjonen med kameraet sitt.

Se bildeserie fra bergingsoperasjonen i vinduet til høyre.

- De var ute med en traktor først og hugde is for å få laget en råk ut til tråkkemaskinen. Men det ble for smått og til slutt måtte en svær gravemaskin ut for å få hjulpet tråkkemaskinen opp, sier han.

Politiet har mandag ettermiddag sperret av området.

- Det er lisfarlig å kjøre der med for eksempel snøskuter om man ikke er obs på råken som er laget, forteller Sæther.