Gå til sidens hovedinnhold

Dette byr teaterhøsten på

Artikkelen er over 5 år gammel

Dobbel dose Ibsen.

Morten Abel var der. Han sa han hadde hørt han var en surpeis.

Siv Jensen var der. Hun sa han var forut for sin tid. Ordfører Jens Johan Hjort var også der. Og Knut Nerdrum.

Ethvert talkshow med respekt for seg selv har kjendiser. Mange av dem. Men den alle uttalte seg om fra en storskjerm på scenen i HT-foajeen, da høstens teaterprogram ble presentert som et prateprogram, manglet.

Men Henrik Ibsen er naturlig nok tilgitt.

Teatersjef Nina Wester er glad i Ibsen. Og hun ønsket seg to av sine Ibsen-favoritter på egen teaterscene til høsten. Da hun kontaktet regissør Anders T. Andersen for å få ønsket oppfylt, fikk hun et overraskende svar. Jo da, Ibsens «Lille Eyolf» og «Fruen fra Havet» skal bli. I et og samme stykke.

– Det har aldri vært gjort før, men nå sys to sterke familiedrama om lengsel og søken etter den store kjærligheten sammen til et, sa en stolt teatersjef fra programlederstolen.

GJØR IBSEN LITT MER SKRANGLETE: Regissør Anders T. Andersen gjør noe helt nytt med Ibsen. Han presenterer to klassikere samtidig når HT setter opp "Lille Eyolf" og "Fruen fra havet".

Talkshow og teater

For det manglet bare Kims for ekstra kos og en fjernkontroll da Hålogaland Teater presenterte høstens program. Et program som i pressemeldingen gir løfter om at det vil gå kaldt nedover ryggen, at barn vil fryde seg, at lettkledde menn vil dukke opp og klassikeren Ibsen. Og mye mer. Henslengt i en sjeselong spilte teatersjefen rollen som en kvinnelig Skavlan – eller kortklippet utgave av Lindmo – som selv spurte ut regissør Andersen om hvorfor han synes det var en god idé å rote to stykker inn i hverandre.

Og svar fikk hun. For Andersen har nærmest irritert seg over at Ibsen er så stringent når livet ikke er det, men et merkelig sammensurium av mennesker som er mer som skrangleskap å regne.

– Sentralt i begge stykkene er det at livet er et valghelvete. Vi har ikke noe valg, vi må hele tiden velge, sa Andersen fra scenen.

Regissøren, som sist han var i Tromsø regisserte «Hvem er redd for Virginia Woolf», lover publikum gjenkjennelse – og en helt ny opplevelse av Ibsen.

Lover sterke opplevelser

Under «talkshowet» ble flere av høstens stykker presentert. 24. september er det premiere på den psykologiske thrilleren «Dager under» av forfatter og dramatiker Arne Lygre. Regissør er Kristin Bjørn.

-Jeg har hatt lyst til å sette opp stykket i flere år. Nå skjer det, sier Bjørn til Nordlys.

- Stykket handler om en mann som som fanger andre mennesker for å redde dem fra det livet han mener ikke er bra for dem, sa Lygre fra scenen.

På et dypere plan, forklarte han, handler stykket om å påtvinge sin egen livsoppfattelse på andre.

Det er ikke det skumle og spenningen i stykket som fascinerer Krisin Bjørn mest, men at våre forestillinger om den gode hjelper alltid er god. 

SAMARBEID: I "Dager under" samarbeider HT, Ferske scener og det Samiske Nasjonaleateret Beaivvas. Under presentasjonen intervjuet teatersjef Nina Wester forfatteren Arne Lygre, regissør Kristin Bjørn og teatersjef Haukur J. Gunnarsson.

Monologer

HT-publikum kan få oppleve to sterke monologer til høsten. Teatersjef Nina Wester utfordet skuespiller Guri Johnson til å spille monologen "Et år med magiske tanka". Johnson tok utfordringen. Stykket handler om det alle opplever en gang i livet: Å miste noen som står en nær. Torsdag fikk pressen en smakebit på Joan Didions tekst av Johnson.

Det er flere som skal til pers alene på scenen i høst. Torstein Bjørklund formidler monologen "Konflikten". Den handler om motsetninger og hat, og om forsøk på forståelse og forsoning. Stykket er også del av den Kulturelle skolesekken. Ideen til stykket fikk Bjørklund da han diskuterte konflikten med en tidligere kjæreste. Han erkjente under diskusjonen at han hadde sterke følelser om konflikten i Midtøsten. Men det skortet på kunnskap. Dermed bestemte han seg for å lære mer - og samtidig lage teater av lærdommen.

 

OM SORG: Guri Johnsen skal stå alene på scenen i stykket "Et år med magiske tanka" av Joan Didion. Stykket handler om det alle opplever i livet: Å miste noen som står en nær.

Kommentarer til denne saken