Troms politidistrikt har henlagt etterforskningen etter bruddet på en av fiberkablene mellom fastlandet og Svalbard den 7. januar i år. Saken er henlagt på grunn av mangel på bevis.

Det melder Troms politidistrikt i en pressemelding mandag formiddag.

Det var tidlig i januar at det ble oppdaget feil på den ene av de to internettkablene mellom Svalbard og fastlandet. Det er Space Norway AS (SPN) som er eier og er ansvarlig for den samfunnskritiske fiberforbindelsen til Svalbard.

Troms politidistrikt innledet etterforskning og det har blant annet vært gjennomført undersøkelse med en ROV fra Sysselmesteren på Svalbards skip Polarsyssel. Hensikten var å prøve og avdekke om kabelen var ødelagt med fortsett eller uaktsomhet av en tråler, eller om det var slitasje eller teknisk feil.

Nordlys omtalte lørdag at politiet hadde avhørt skipperen på den russiske tråleren Melkart 5, som var i det aktuelle området da kabelen falt.

– Under etterforskningen har vi også foretatt avhør av skipper på en russisk tråler som var i det aktuelle området ved signalutfallet, sier politiadvokat Ronny Jørgensen.

Tråleren flyttet fiskeriaktiviteten fra området etter en henstilling fra Sysselmesteren.

– Selve kabelen på det aktuelle strekket ble ikke lokalisert, men spor på havbunnen kan tyde på at en tråldør har vært i området over kabelen. Det er likevel ikke påvist noe sammenheng mellom signalutfallet og trålingen, sier Jørgensen i pressemeldingen.