Bestill Nordlys+ og få tilgang til alt innhold.

Høyesterettsadvokat Gunnar Nerdrum fra Tromsø har skapt reaksjoner etter at han skrev en kronikk i Klassekampen titulert «Straff for voldtekt».

Her skriver han om den mye omtalte gjengvoldtektssaken fra Hemsedal, og straffeutmålingen i voldtektssaker generelt.

«Er jo så mangt»

Nerdrum skriver blant annet: «Voldtekt er jo så mangt. Det kan være en ung mann, for øvrig plettfri og med gode karrieremuligheter, som blir belønnet med dette for en kort utskeielse. Eller det kan være en ektemann som vil gjøre bruk av sine ekteskapelige rettigheter, men som overser at kona sier «nei».»

Og videre: «Man peker med rette på de alvorlige virkninger en voldtekt har for kvinnen. Men også for mannen kan følgene være alvorlige, både med en straff som virkelig svir og også, normalt, erstatningsansvar.»

«Den høye minimumsstraffen vil sikkert, så lenge den blir stående, føre til nye frifinnelser. Det er, kort og godt, uheldig med minstestraffer. Hvorfor ikke overlate straffutmålingen til dommerne, ut fra sakens konkrete beskaffenhet?», skriver Nedrum i innlegget, som foreløpig kun er publisert i Klassekampens papirutgave og derfor ikke er tilgjengelig på nett.

Vekker reaksjoner

Det er ikke alle som setter like stor pris på uttalelsene. I sosiale medier reageres det.

«Gunnar Nerdrum– T.O.: sex er ikke en ekteskapelig rett&voldtekt er aldri en «utskeielse». Mvh, alle med brains! #voksenopplæring #jegtrordeg,» skriver en bruker på Twitter.

«Hater når det skjer: Voldtekt som ødelegger karrieremuligheter. Høyesterettsadvokat, Gunnar Nerdrum. #wtf,» skriver en annen.

En Facebook-bruker sier: «Høyesterettsadvokat Gunnar Nerdrum i dagens Klassekampen om skillet mellom voldtekt, utførelse av ekteskapelige plikter og unge, lovende menns utskeielser. Noen som fortsatt mener vi ikke har et holdningsproblem knyttet til voldtekt her i landet?»

En annen: «Mannen er høyesterettsadvokat. Høyesterettsadvokat! Jeg får lyst til å brøle. Det går faen ikke an.»

Nordlys har forsøkt å komme i kontakt med Gunnar Nerdrum i hele ettermiddag og kveld uten hell.

Fredag morgen svarer Nerdrum utdypende om sine meninger her.