Gå til sidens hovedinnhold

De feiret søsterens bryllup da de fikk telefonen som gjorde at de måtte senke flagget til halv stang

Artikkelen er over 6 år gammel

Den 27. juni  2010 inntraff det tragiske dødsfallet. Andreas Eldjarn var én av fire norske soldater som mistet livet da kjøretøyet deres traff en veibombe cirka 30 kilometer vest for Maimana i Afghanistan.

- Hun feiret bryllupsfesten på lørdagen, men dagen etter var det fortsatt flere gjester igjen. Det var da vi fikk beskjeden om det som hadde hendt, sier broren Erik Eldjarn til Nordlys.

Les også: Bolle og Eldjarn bisatt

Meldte seg frivillig

Det var den verste beskjeden de kunne ha fått, verre enn noe de kunne forestilt seg.

- Ja, det var et så stort følelsesmessig sprang som du kan få, tror jeg. Han skulle jo egentlig ha vært der, så det var en helt forferdelig beskjed å få, sier Eldjarn.

Andreas Eldjarn skulle nemlig vært hjemme denne tiden. Men avdelingen hans hadde hadde hatt trefninger i kamp, og skader på hans medsoldater skapte et behov for personell.

- Andreas meldte seg frivillig til å stille opp, selv om han nettopp hadde kommet tilbake til Norge etter tjeneste i Afghanistan. Det sier mye om hvilken person han var, sier Andreas' daværende avdelingssjef i Kystjegerne, Jon Ivar kjellin til Nordlys.

Les også: - Var positiv og deltakende

- Alltid med meg

Nå har det gått fem år, og broren Erik har lært å leve med savnet. Det har også blitt større rom for å ha med seg de gode minnene om Andreas.

- Andreas er med meg hver dag. Men selv om sorgen fortsatt er der, er det på et vis en sorg vi bærer med stolthet og glede, sier Eldjarn, og sikter til hans heltemodige innsats for fedrelandet.

Markering for alle

Fredag ble det avholdt markering av veteran- og frigjøringsdagen i Tromsø. Statsråd Bent Høie og Jon Ivar kjellin var blant dem som overvar seansen.

- Det var jo Andreas sin gamle sjef som var konferansier, og flesteparten av historiene han trakk fram, hadde noe med Andreas å gjøre. På den måten ble han som en rød tråd, samtidig som jeg synes Jon Ivar var veldig flink til å huske på og trekke fram alle de andre veteranene som skulle hedres denne dagen, sier Eldjarn.

For akkurat det synes han er viktig å understreke.

- Det handlet jo ikke bare om Andreas, og det synes jeg er viktig. For alle veteranene fra Tromsø risikerte det samme som Andreas når de gikk i strid, sier Eldjarn.

Les også: – De skjøt på oss med maskingevær og med slagskip. Vi kom oss unna over en isbre. Jeg snublet, men fikk fotfeste. Han ene skled og seilte helt ned til tyskerne og ble tatt til fange

- Litt magisk

Markeringen begynte på rådhuset, og fortsatte med en marsj mot Tromsø domkirke, hvor det ble avholdt en minnemarkering for veteranene som deltok og falt i 2. verdenskrig og i årene som har fulgt.

- Det var en helt spesiell stemning, ja, det ble nesten litt magisk, sier Jon Ivar Kjellin til Nordlys.

Han var som kjent avdelingslederen til Andreas Eldjarn da de tragiske dødsfallene inntraff. I dag er han sjef for Marinens jegervåpen.

Les også: - Hvis du spør de helt unge i dag, så vet de ikke en gang hva 9. april er

- Fra glede til sorg

Han avsatte også noen minutter til å snakke om familien Eldjarns tap.

- Familien gikk fra fest og glede til bunnløs sorg den neste dagen. Det er en veldig sterk historie, sier Kjellin.

Selv om Andreas ble en rød tråd for ham i hans tale, minner også han om at dagen tilhørte alle som har kjempet for Norge det siste århundret.

- Markeringen ble en fin måte å vise heder og ære til både de som falt og ofret seg under 2. verdenskrig, de gjenlevende derfra, men også for dagens veteraner, sier Kjellin.

Les også:  – Vi er en gjeng gamle marinefolk som biter oss fast i håpet om at marinen skal innta Olavsvern igjen

Sterk opplevelse

Etter markeringen var han blant annet med familien da de la ned en krans foran minnesteinen som inneholder navnene på alle som har falt siden 2. verdenskrig.

- Andreas var en ung mann og helt som Tromsø kan være veldig stolte av, sier Kjellin.

Les også: - Savnet er fremdeles veldig stort etter dem vi mistet

Og for mange av de tilstedeværende ble markeringen i domkirken det en svært sterk opplevelse.

- Det var flere som kom opp til meg etterpå som var veldig sterkt berørte av seansen. Jeg tror rett og slett det ble en markering til etterfølgelse i mange år som kommer, avslutter Kjellin.

Kommentarer til denne saken