Gå til sidens hovedinnhold

Varsler tilsynssak etter botox-tabbe på UNN

Artikkelen er over 5 år gammel

Fylkeslegen i Troms varsler tilsynssak etter at pasienter som har fått injeksjoner med botox kan ha blitt utsatt for smitte av HIV, hepatitt B eller C.

Pasienter som har fått injeksjoner med botox ved Universitetssykehuset Nord-Norges nevrologiske avdeling (UNN) de siste seks årene, kan ha blitt utsatt for smitte av HIV, hepatitt B eller C.

Det framgår av brev UNN nylig har sendt til disse pasientene. I brevet erkjenner UNN at det har vært en svikt i prosedyrene ved injeksjoner med botox, slik at disse pasientene kan ha blitt utsatt for smitte.

VG skriver onsdag formiddag at Fylkeslegen i Troms varsler tilsynssak etter at nyheten ble kjent.

Saken skal ifølge avisen opp på et møte hos fylkesmannen i ettermiddag.

– Vi vil diskutere denne saken og med all sannsynlighet opprette en tilsynssak, sier fylkeslege Svein Steinert til VG.

Fulgte ikke krav

"Etter at du fikk denne injeksjonen har vi oppdaget at vi den gang ikke fulgte dagens krav til hvordan slik injeksjon skal utføres. Det kan i teorien ha utsatt deg for smitte av hepatitt B, C eller HIV", heter det i brevet, som er sendt til alle som har fått botoxbehandling ved UNN i perioden 2009 til mai 2015.

Sykehuset understreker at risikoen for smitte er svært liten, og at de ikke kjenner til at noen av pasientene har fått påvist HIV, eller hepatitt B eller C etter botoxbehandling.

Oppfordres til testing

Likevel blir pasientene nå oppfordret til å teste seg for de alvorlige sykdommene. Det skjer ved blodprøve hos fastlege eller ved UNN.

- Risikoen er helt minimal. Men vi har vurdert det slik at vi måtte sende dette brevet til tross for den psykiske belastningen vi påfører pasientene, sier avdelingsoverlege ved UNNs nevrologiske avdeling, Claus Albretsen.

Nordlys presiserer at dette gjelder kun nevrologisk avdeling, og ikke andre avdelinger ved UNN.

Byttet ikke sprøyte

Han sier feilen som skjedde var at sprøyten som ble brukt ved botoxinjeksjoner ikke ble byttet ut mellom hver pasient. Bare selve nålen ble byttet ut. Ved slike injeksjoner kan det havne smittestoffer opp i sprøyten, som så følger med til neste pasient. 

- Vi beklager at dette har skjedd. Og vi håper at vi nå beklager en prosedyrefeil som ikke har hatt medisinske følger, sier Albretsen.

188 pasienter

Til sammen 188 botoxpasienter fra landsdelen har fått tilsendt brevet med oppfordring om testing.

- Hva skjer dersom noen skulle få påvist smitte?

- Da vil de umiddelbart få tildelt time ved infeksjonsmedisinsk poliklinikk, sier Albretsen.

Saken er meldt til kvalitetsutvalget i UNN og Statens helsetilsyn ved fylkeslegen.

Kommentarer til denne saken