Gå til sidens hovedinnhold

Sykehus betaler eksterne konsulenter 1600 kroner timen for å lage vaktplaner

Artikkelen er over 4 år gammel

Nordlandssykehuset har i flere måneder betalt tre private konsulenter 1600 kroner timen for å lage vaktplaner.

Det skriver Dagens Medisin, som fredag presenterer en lengre reportasje fra Bodø i det medisinske tidsskriftet.

Det er i Medisinsk klinikk at sykehusledelsen har funnet det nødvendig å hyre inn hjelp utenfra, nærmere bestemt fra revisjons- og rådgivingsselskapet Price Waterhouse Coopers (PWC).

Uten forvarsel

Legene i klinikken reagerer på framgangsmåten og sier til DM at konsulentene dukket opp i klinikken uten at noen hadde fått beskjed.

Målet var innføring av «aktivitetsstyrt ressursplanlegging»:

– Styring av personalet etter aktivitet og sesong har vi drevet med alltid. Det hele kom veldig overraskende. Vi hadde ikke fått noe forvarsel før det sto tre ansatte fra PwC i døra, forteller Hanne Winge Kvarenes, overlege i klinikken.

Det var først og fremst LIS-legenes (lege i spesialisering) arbeidsplaner de var interessert i, fordi klinikken hadde mange LIS-vakter som ikke var fylt.  

Ansatte konsulent som ass.klinikksjef

Winge Kvarenes og kollega Hanne Bjørnstad sier til Dagens Medisin at de følte at de ble tatt på senga:

– Vi fikk etter hvert høre at en av de ansatte i PwC var blitt ansatt som assisterende klinikksjef i medisinsk klinikk. Oppdraget kom angivelig fra administrerende direktør, og vår klinikkoverlege ble tilsynelatende tilsidesatt i viktige administrative spørsmål, sier hun.

Dagens Medisin har snakket med nevnte klinikkoverlege, som er kjent med at dette fortelles, og som bekrefter det legene forteller.

Kompliserede faktor

Tiltaket ble altså innført i vår og de tillitsvalgte gikk inn i prosessen med åpent sinn, sier de til nettavisa.

Men det viste seg at konsulentenes inntog i klinikken ble mer til bry enn hjelp. De fotfulgte klinikerne, noe som mange opplevde som problematisk.

– Bruk av eksterne konsulenter kan kanskje være nyttig i noen tilfeller, men her ble det en kompliserende tilleggsfaktor man måtte forholde seg til. Ting blir enda mer forsinket, og saker må gå gjennom fire mennesker i stedet for to, forteller legene.

De påpekte riktignok en del driftsmessige løsninger som kunne gjøres bedre. Ironisk nok forhold som de ansatte selv har forsøkt å påpeke til ledelsen i flere år.

Ikke nådd fram med informasjon

Paul Martin Strand, administrerende direktør ved Nordlandssykehuset, svarer slik på spørsmål fra Dagens Medisin:

 – Engasjementene er bistand til gjennomgang av organiseringen av enkelte pasientforløp og dernest har vi engasjert en lege for å støtte klinikksjef i det pågående omstillingsarbeidet. Vi har ikke ønsket oss, og har heller ikke opplevd, et konsulentselskap som har arbeidet uten medvirkning fra berørte.

Og videre:

– Vi kjenner oss ikke igjen i alle sider av beskrivelsen til disse to ansatte. Dette kan bety at vi ikke har nådd godt nok fram med informasjon om hva, hvorfor og hvordan i det interne arbeidet i klinikken. Her er sikkert læring som vi skal gå i dialog med våre tillitsvalgte om. 

Han bekrefter at timeprisen til PWC er 1600 kroner per time og at engasjementet varer ut året.

Les hele saken hos Dagens Medisin

 

Kommentarer til denne saken