Farmasøyt ga livstruende overdose til tenåringer. Får ingen personlige konsekvenser

Det var her ved Sykehusapoteket Nord at sprøyter ble merket feil slik at to pasienter i tenårene fikk overdose kreftmedisin.

Det var her ved Sykehusapoteket Nord at sprøyter ble merket feil slik at to pasienter i tenårene fikk overdose kreftmedisin. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

HARSTAD (Nordlys.no): Sykehusapoteket Nord får kritikk av Statens helsetilsyn, etter at det i september i fjor ble gitt livstruende overdoser cellegift til to pasienter.

Det skriver NRK Troms.

To unge pasienter fikk 250 milligram Methotrexat ved sykehuset, istedet for 12,5 milligram som de egentlig skulle ha.

LES: Kreftpasienter i tenårene mistet nær livet av medisin-overdose på UNN

Livstruende

Feilen ble oppdaget da pasientene ble syke av behandlingen, bekreftet viseadministrerende direktør i UNN, Elin Gullhav, til Nordlys i september.

Begge de to tenåringene var svært nær ved å miste livet da de fikk satt overdosen via ryggmargen. Etter injeksjonen skal ikke de to tenåringene ha reagert normalt, og legene fattet mistanke. Samme dag ble det sendt motgift fra Oslo, og over et døgn senere var begge utenfor livsfare.

Ingen konsekvenser

I rapporten NRK har fått tilgang til, blir det opplyst at farmasøyten ikke fikk utført dobbelkontroll. Farmasøyten forklarte at kontrollen ble utelatt for å få jobben gjort raskest mulig. Det kommer også fram i rapporten at ansatte ved apoteket opplever stadig press fra sykehuset på å levere medisiner innenfor gitte frister, ifølge NRK.

Statens helsetilsyn har kommet fram at farmasøytens produksjon av medisinen i sprøytene ikke er faglig forsvarlig, og er lovstridig. Likevel får ikke hendelsen noen administrative reaksjoner. Dette blant annet på grunn av avvik og mangler ved rutinene på apoteket ved sykehuset. Blant annet gjelder dette rutiner for dobbelsjekking av doser, der det ikke er gitt instruks om å kontrollere styrke på medisinen. Kun mengden, ifølge statskanalen.

Sykehusapotek Nord uttaler at de har endret sine rutiner.

– Rutinene våre er betydelig endret etter hendelsen, sier direktør Espen Mælen Hauge til NRK.

Kommunikasjonssjef Hilde Pettersen ved UNN presiserer overfor Nordlys at det er Sykehusapoteket Nord som får kritikken rettet mot seg, og ikke sykehuset.

Uvitende

Til Nordlys uttalte viseadministrerende direktør Elin Gullhav ved UNN at legene ikke kunne vite at innholdet var høyere.

– Det var ikke mulig for legene å vite at innholdet hadde mye høyere konsentrasjon enn anført da sprøytene var merket som om de hadde riktig konsentrasjon, uttalte Gullhav til Nordlys i september.

Artikkeltags