Derfor blir du oftere syk enn andre

Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / SCANPIX

Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / SCANPIX Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Det finnes grunner til at noen blir sjeldnere syk enn andre.

DEL

Mens mange sliter med hodepine, frysninger, kvalme, sår hals og vondt i bihulene for tiden, går andre rundt og  er like friske som alltid. Tilfeldig?

 - Nå om høsten er det vanlig med ulike forkjølelsesvirus, sier lege og avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet, Karin Rønning til Side2.

Hun er ikke helt frisk selv heller, forteller hun på telefon.

 - Jeg har vært dårlig i to uker selv her, ler hun og forteller at det ikke er uvanlig å bli syk på denne tiden.

 - Det fins så mange ulike forkjølelsesvirus man kan bli smittet av nå, men fordi vi ikke overvåker forkjølelsesvirus er det umulig å si hvilket virus, som kanskje herjer mest akkurat nå, sier hun.

 Genetikk har mye å si

Rønning forteller at immunforsvaret har mye å si for om du blir syk eller ikke, og selv om du selvsagt kan påvirke immunforsvaret ved å sove nok, ikke røyke, trene og spise et sunt kosthold så er det også mye du ikke selv rår over.

 - Genetikk har mye å si, noen har rett og slett et bedre immunforsvar enn andre. I tillegg har alder noe å si, er du 80 år så blir du lettere slått ut av sykdom enn en sprek 40-åring. Har du diabetes eller har gjennomgått en cellegiftkur kan også immunforsvaret ditt være svekket, sier Rønning.

Du kan også ta noen forholdsregler for ikke å bli forkjølet, foruten å ikke være i nærheten av syke mennesker, og det er å holde deg varm.

En nedsettelse av kroppstemperaturen med 1–2 grader setter nemlig ned temperaturen i nesen med 6 grader. Forkjølelsesvirus formerer seg nemlig best ved rundt 33 grader og på denne måten økes risikoen for at virus skal få fotfeste i slimhinnen.

Lett å bli smittet når du akkurat har vært syk

Det er også slik at når du akkurat har vært syk, så er du også sårbar for å bli syk igjen. For du er kun immun mot akkurat det viruset som har gjort deg syk.

- Noen forkjølelsesvirus slår ut immunforsvaret ditt, og da er det lett å bli smittet av noe annet, selv om du ikke får det samme to ganger så er det nok av virus i omløp til at det er lettere å bli smittet av annen sykdom. Har du i tillegg barn i barnehage har du rikelig med tilgang til å pådra deg et nytt virus, sier Rønning.

- Bør man holde seg hjemme fra jobb til man er helt frisk igjen?

- En god regel er å være snill mot naboen sin på kontoret. Sett deg litt unna, dersom du ikke føler deg helt pigg. Vær nøye med håndvask og ikke host på andre. Om man trenger å holde seg hjemme alle dagene man er syk, er vi faktisk usikre på om har noen stor effekt, rent samfunnsøkonomisk og for sykdomsbyrden.  Her er det nemlig sprikende dokumentasjon, men det pågår en del studier om akkurat dette nå som kan bli interessante å få svar på.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken