Blir du rasende av andres smattelyder?

IRRITERENDE: De fleste irriterer seg over andres spiselyder. Høylytt smatting, slurping og tygging kan gå selv de mest tålmodige av oss på nervene, men som regel greier man å kontrollere sinnet sitt.
Foto; Rune Petter Ness / SCANPIX

IRRITERENDE: De fleste irriterer seg over andres spiselyder. Høylytt smatting, slurping og tygging kan gå selv de mest tålmodige av oss på nervene, men som regel greier man å kontrollere sinnet sitt. Foto; Rune Petter Ness / SCANPIX Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Da kan du ha sykdomen «misophonia».

DEL

De fleste irriterer seg over andres spiselyder. Høylytt smatting, slurping og tygging kan gå selv de mest tålmodige av oss på nervene, men som regel greier man å kontrollere sinnet sitt.

Med mindre du har såkalt «misophonia», en diagnose som er forholdsvis ukjent i Norge.

Det skriver Nettavisen.

Sosiale problemer

Misophonia er også kjent som «selective sound sensitivity syndrome», og de som lider av det reagerer altså voldsomt og irrasjonelt på lyder vi andre vurderer som normale og dagligdagse. Dette kan være alt fra spiselyder til hosting og pusting.

Det sier seg selv at det blir utfordrende å spise lunsj med kollegene og vanskelig å gå i middagsselskap, men de med misophonia kan også slite med å sitte ved siden av folk på bussen (kanskje tygger noen tyggis) eller sove ved siden av kjæresten sin.

- Finner trøst

Doktor Barron H. Lerner ved NYU Langone Medical Center lider av misophonia og skrev i februar et blogginlegg om hvordan det er å leve med det.

- Tyggelyder, spesielt fra mennesker bak meg, er enormt irriterende. Samme med de som drar slim opp gjennom nesa i stedet for å snyte seg, skriver Lerner.

Selv om han blir veldig irritert, har han pasienter som har det mye verre. Mange finner enorm trøst i å vite at det faktisk er en diagnose, og at andre har det på samme måte.

- En dame skrev «jeg kan ikke tro det! Det finnes andre» som svar på et innlegg på nettet. En annen var enig: «Jeg er så lettet. Nå vet jeg at jeg ikke er gal».

Det finnes dessverre ingen mirakelkur for misophonia, men det finnes ulike behandlingsmetoder. En av de er kognitiv terapi, der man lærer seg å distrahere seg selv for å unngå å bli så sint.

Artikkeltags