Advarsel: I år blir det ekstra mange av dem

Vepsesommer: Nå bør man ta sine forholdsregler hvis man er allergisk mot veps, i år blir det mest sannsynlig mange av dem. FOTO: HALLGEIR B. SKJELSTAD

Vepsesommer: Nå bør man ta sine forholdsregler hvis man er allergisk mot veps, i år blir det mest sannsynlig mange av dem. FOTO: HALLGEIR B. SKJELSTAD

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Pass deg for vepsen, i år blir det mange av dem. Det finnes flere forholdsregler du bør ta.

DEL

– Det er vepseår annethvert år, og siden det var lite i fjor kan vi forvente oss mye i år, sier Stein Norstein i skadedyrfirmaet Anticimex til Romerikes blad.

Selv om det ikke er vitenskapelig bevist, mener en del forskere og skadedyreksperter at vepsene blir ekstra mange i toårige sykluser. Slik har det vært de siste ti årene.

– Hvorfor vepsene blir mange annethvert år er det ingen som kan si med sikkerhet. En teori er at et år med få dronninger gir flere veps, fordi da slipper dronningene å konkurrere om bolplassene. Men det kan ikke forklare alt. Det er en engelsk forsker som har skrevet en bok om grunner til vepseår, sier den pensjonerte insektforskeren Reidar Mehl.

Vet ikke om allergi

Det kan være veldig farlig å bli stukket av veps, spesielt hvis man blir stukket i halsen. For allergikere kan et vepsestikk handle om liv og død. I 2001 døde en 49-årig kvinne fra Rælingen etter å ha bli stukket av veps. Kvinnen, som var allergiker, kollapset kort tid etter at vepsebrodden traff hovedpulsåren i halsen.

– Vepsen er det dyret som dreper flest mennesker i Norge. Blir man stukket i halsen så må man komme seg så fort som mulig til lege, i verste fall må man legge inn en luftkanal forbi sånn at man får puste, sier Norstein.

Mange vet ikke at de er allergiske. Ifølge Mehl oppstår en allergisk reaksjon først andre gangen man blir stukket.

– Første gangen vil det gjøre vondt og man kan hovne opp. Hvis man får en allergi mot giftstoffet i vepsestikket så vil man ikke merke det før andre eller tredje gangen man blir stukket. Derfor kan det være farlig, sier han.

Slik bør den behandles

Det finnes flere forebyggende tiltak man kan gjøre for å unngå at vepsen slår seg ned hos deg.

– Man må drepe de som anlegger bol så tidlig som mulig, da vil ikke formeringen fortsette der. Det kan faktisk bli opp til 2000 veps i et bol, sier Mehl.

Nå på forsommeren bør man også ta en ekstra titt på loftet og i uteboden.

– Vepsen bygger nytt bol hvert år, og på denne tiden er bolet lite. Derfor er det lettest å ta det nå, sier Norstein.

Hvis man sitter ute og spiser middag, hender det ofte at vepsen kommer og forstyrrer. Da bør man ifølge Mehl sitte i ro.

– Gjør minst mulig slik at vepsen ikke får panikk. Men jeg skjønner jo at man selvfølgelig vil ha de bort. Det kan lønne seg å bruke en sprayboks med et mildt insektmiddel, forteller han.

Skulle det komme en veps inn i huset bør man ikke slå til den.

– De husker selv hvor de skal fly ut, men hvis du slår til dem så finner de ikke veien ut. Bare gjør de oppmerksomme på at du er der så vil de fly ut etter hvert, vepsen har godt syn, sier Mehl.

Artikkeltags