F-16-pilot åpnet ild mot egne offiserer

Fåvang  20160312.
World Cup alpint utfor Kvitfjell 2016. To jagerfly av typen F16 flyr over målområdet etter verdenscuprennet i utfor i Kvitfjell lørdag. Aksel Lund Svindal er passasjer i et av flyene og kommuniserer med tilskuerne på stadion over radio.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Fåvang 20160312. World Cup alpint utfor Kvitfjell 2016. To jagerfly av typen F16 flyr over målområdet etter verdenscuprennet i utfor i Kvitfjell lørdag. Aksel Lund Svindal er passasjer i et av flyene og kommuniserer med tilskuerne på stadion over radio. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Tarva (NTB): Forsvaret har startet gransking etter at en F-16-pilot åpnet ild i retning av offiserer som skulle følge en skyteøvelse på øya Tarva i Sør-Trøndelag.

Episoden skjedde natt til 13. april, skriver VG. To F-16-fly skulle skyte mot mål som bakkestyrkene pekte ut, men øvelsen gikk ikke etter planen.

I stedet for å treffe målet offiserene skulle peke ut, gikk piloten i det ene flyet til angrep på et av kontrolltårnene på skytefeltet, ifølge avisen. Der var det tre offiserer, og alt skal ha gått så fort at offiserene ikke rakk å reagere før prosjektilene fra de kraftige Vulcan-kanonene haglet ned rundt dem med en takt på 100 skudd i sekundet.

– Det er alltid en viss risiko i forbindelse med øvelser og trening med skarpe våpen. Men noe slik skal selvfølgelig ikke skje. Detaljene må undersøkelseskommisjonen komme tilbake til. Men det er klart at dette var nære på, sier kommunikasjonssjef Stian Roen i Luftforsvaret til VG.

Roen legger til at de tar saken på det største alvor og at både piloten og de tre offiserene ble tatt hånd om av Forsvaret etter hendelsen.

Og en gang tidligere, i 2009, ble det samme skytebanetårnet beskutt av et norsk F-16-fly. Den gang ble skytefeltet på Tarva stengt i over to år før jagerflypilotene igjen fikk drive nattskyting der. (©NTB)

Artikkeltags