Gå til sidens hovedinnhold

Lite aktiv og litt for tung? Da vil Trygve treffe deg

Artikkelen er over 4 år gammel

Forskere ved UiT vil gjøre inaktive spreke og slankere.

Du har kanskje sett det: Hvordan veggene på treningssentrene buler i januar. Så blir det romsligere få uker seinere. Gode, nye vaner er vanskelig å holde på i  lengden. Nå skal forskere i Tromsø prøve å knekke koden: Hva skal til for at det man har bestemt seg for, blir varig livsstilsendring.

Et utvalg tromsøværinger i alderen 55-74 år har i disse dager fått en invitasjon i posten til å være med på et forskningsprosjekt. De inviterte har alle deltatt på Tromsøundersøkelsen, og selv rapportert at de beveger seg mindre per dag enn det helsemyndighetene anbefaler. De er også litt for tunge til at det er bra for helsa.

Følges i seks måneder

Prosjektleder og forsker Trygve Deraas mener invitasjonen burde friste: I seks måneder skal 20 tromsøværinger få tett og profesjonell oppfølging av et korps bestående av personlige trenere, ernæringsfysiolog og psykolog. De skal få trene på treningssenteret Stamina to ganger i uka, få hjelp med handlelista samt lære metoder for unngå å falle for usunne fristelser.

- Vi har stor tro på dette. Målet er å få deltakerne sunnere, mer aktive og lettere i kroppen. Over tid, sier Deraas.

Universitetet i Tromsø skal framover forske mer på fysisk aktivitets innvirkning på folkehelsa og samarbeider. Modellen er utviklet basert på tidligere forskning og data fra Tromsøundersøkelsen, Nærværprosjeket og Stamina Helse.

- «Det er ikke så vanskelig å begynne å trene, det har jeg gjort mange ganger», sier  prosjektlederen og smiler av uttrykket. For det er akkurat denne vanskelige gåten forskerne vil prøve å finne løsningen på.

 Hva er det som skal til for å gjøre livsstilsendring varig? At man ikke gir opp etter kort tid?

I første omgang er det snakk om en pilot der man ønsker å teste ut de ulike delene av intervensjonen. Lykkes man, går man i gang med et større prosjekt.

Enkelt og veldig vanskelig

- Å endre vaner er ganske enkelt i starten, men å holde på nye vaner er veldig vanskelig. Det er den store utfordringen,  sier Deraas.

I sitt yrke som fastlege møter han ofte pasienter som gjentatte ganger prøver på å legge om livsstilen - uten å lykkes. 

- Jeg vet selv hvor vanskelig det kan være. Da jeg som ung lege jobbet for mye, med lange vakter, la jeg meg til uvanen å stoppe på bensinsstasjonen og kjøpe pølse og sjokolade hver kveld etter jobb. Det var ikke så lett å slutte med det, på tross av at jeg så jeg ble tyngre og tyngre, sier han og smiler.

Personer som veier mye og beveger seg lite har større sannsynlighet for å bli syke.

- Særlig personer over 55 år er i risikosonen for å få hjerte-kar-sykdom. Vi må finne metoder for å forebygge at disse blir pasienter, sier han.

Målet er at opplegget skal gjøres så enkelt at det kan gjennomføres også i Nordreisa og Storsteinnes og andre steder i distriktet. 

- Modellen skal ha overføringsverdi til andre risikogrupper og befolkningen for øvrig.

 

Skal være gjennomførbart

- Det må ikke være så komplisert at man må bo i nærhet til ernæringsfysiologer og et treningssenter. Derfor skal deler av treningsopplegget legges utendørs, sier Deraas.

- Hovedhensikten med prosjektet er å se om de klarer å øke den fysiske aktiviteten, men vi er også nysgjerrige på om de klarer å opprettholde vekta selv om de får mer muskler. Enda bedre er det dersom de også klarer å gå ned i vekt, sier han entusiastisk, før han legger til:

- Dette prosjektet hadde ikke vært mulig uten tromsøværingers bidrag til Tromsøundersøkelsen. Det hadde heller ike vært mulig uten samarbeidet internt på universitetet og med Stamina som bidrar med sin kompetanse på trening og kosthold.-

Han sier prosjektet vil bidra til å bygge opp fagkompetansen ved UiT og UNN.

- Særlig e-helse og ernæringsvitenskap, som er et nytt fagområde.

Prosjektet har fått RDA-midler og er et samarbeid internt på UiT mellom Institutt for samfunnsmedisin, NT-fakultetet, Idrettshøgskolen, Institutt for psykologi, med Stamina Helse og Forskningsposten på UNN.

Kommentarer til denne saken