SIDE 3: Ekspertene blir ikke enige om stråling fra mobiltelefonen er skadelig eller ikke. Forskningen så langt har ikke vist noen sammenheng med mobilbruk og kreft, samtidig må det forskes mer for å kartlegge eventuell effekt av bruk over lang tid.

Helsedepartementet i California (CDPH) tar ingen sjanser og anbefaler nå at befolkningen begrenser sin eksponering for mobiltelefonen.

Et av rådene er å holde mobilen unna kroppen. CDPH-sjef Karen Smith advarer mot å ha mobilen i lomma.

- Det er noen helseeksperter som er bekymret for langtidseffektene av energien personer med høyt mobilbruk blir eksponert for. Vi vet at enkle grep, som å unngå å ha mobilen i lomma og fjerne den fra senga om natten kan redusere eksponeringen for både barn og voksne, sier Smith i en kommentar.

Bransjeorganisasjonen CTIA, som representerer amerikansk industri innen trådløs teknologi, har tradisjonelt motsatt seg forsøk på å vekke oppmerksomhet rundt eventuell risiko ved stråling. Ifølge nettsiden Engadget tar organisasjonen ikke en bestemt stilling.

I en uttalelse sier CTIA at medlemmene sine er «opptatt av helse», og at folk bør «lytte til ekspertene».

Engadget skriver at advarselen til CDPH er dristig med tanke på at mange av selskapene som dominerer mobilindustrien i verden holder til i California, men tror neppe advarselen vil bli fulgt.

CDPH anbefaler for eksempel å redusere bruken av mobiltelefonen til å strømme lyd, som vi tror blir en vond pille å svelge for de mange av oss som kun bruker Spotify, Tidal eller Apple Music på nettopp mobilen.

Her er hovedrådene fra CDPH:

  • Hold mobilen unna kroppen.
  • Reduser bruken av mobilen når signalene er dårlige.
  • Reduser bruken av mobiltelefonen til strømme lyd eller video, eller å laste ned eller opp store filer.
  • Ikke ha mobilen ved sengen om natta.
  • Koble fra hodetelefonene når du ikke er i en samtale.
  • Unngå produkter som hevder de blokkerer signalene fra mobilen. Disse produktene kan i virkeligheten øke eksponeringen.

Her kan du lese hele veiledningen (pdf).