Ambulanseflyet i Tromsø ikke på beredskap i natt

Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

De andre ambulanseflyene er tilbake på beredskap.

DEL

Mannskapet som skulle bemannet ambulanseflyet i Tromsø natt til søndag, har meldt seg ikke skikket til å fly. Det bekrefter kommunikasjonsrådgiver Knut Haavik i Luftambulansetjenesten HF.

På de seks andre ambulanseflyene med nattevakt, er det normal bemanning. Det betyr at beredskapen er ivaretatt på en god måte, opplyser Haavik. Fire ambulansefly er på beredskap i Nord-Norge i natt, to i Nordland og to i Finnmark. Ambulanse- og redningshelikoptertjenesten har vært uberørt av svikten i ambulanseflyberedskapen.

- At ett fly er ute av drift, er ikke uvanlig. Folk kan sove trygt i natt, sier Haavik.

Alle flyene sto

Fredag brøt Babcock Scandinavian Air Ambulance (BSAA) forhandlingene med Norsk Flygerforbund om lønns- og arbeidsvilkår, samt vilkår for overgang for piloter fra Lufttransport FW AS til BSAA. Samme ettermiddag ble alle de ni ambulanseflyene i Norge satt på bakken.

Samme kveld erklærte mannskapet på alle nattevaktene seg "not fit for flight", og de syv flyene med nattberedskap ble dermed stående på bakken. Lørdag morgen var seks av tilsammen ni fly tilbake på beredskap.

På en pressekonferanse lørdag fortalte klinikkoverlege ved akuttmedisinsk klinikk på UNN, Mads Gilbert, at det hadde oppstått behov for å frakte en pasient fra Nordlandssykehuset til UNN i Tromsø natt til lørdag, men at transporten ikke hadde latt seg gjennomføre. Pasienten ble i stedet behandlet ved Nordlandssykehuset. Behandlingen skal ha vært vellykket, men Gilbert beskrev avviket som en alvorlig hendelse.

Nytt selskap

Det var i fjor BSAA vant anbudet om å drifte ambulanseflyene fra 2019 til 2025 på oppdrag for Luftambulansetjenesten HF, som administrerer tjenesten på vegne av helseforetakene. I dag er det Lufttransport FW AS som leverer flymaskiner og mannskap på alle de norske ambulanseflyene.

I mars ble det kjent at flere ambulansefly sto på bakken fordi Lufttransport manglet flygere. Flere flygere i Lufttransport skal ikke ha ønsket å jobbe for BSAA, og Lufttransport har ikke kunnet tilby nye flygere ansettelse i mer enn 15 måneder.

Tre fly fortsatt på bakken: - Vi har hatt én alvorlig hendelse 

Artikkeltags