(SIDE2): - Vi synes i første omgang at forbrukeren skal velge de produktene i testen vår som ikke er rød, og på den måten bruke forbrukermakten til å presse butikkene til ikke å ha de leppepomadene med de mest skadelige stoffene i, sier Forbrukerrådets direktør Randi Flesland til Side2 fredag.

I går publiserte Forbrukerrådet en test over 50 leppepomader som segles i de store kjedebutikkene, parfymerier, apotek og matvareforretninger. De har kontrollert innholdsfortegnelsen på produktene og sjekket hormonforstyrrende stoffer, herunder EUs kandidatliste for hormonforstyrrende stoffer, i tillegg til stoffene BHT og Benzophenone-3.

I testen kommer det fram at hele 80 prosent av produktene inneholder kjemikalier som kan føre til hormonforstyrrelser eller kan være allergifremkallende. Halvparten inneholder parabener, som forskerne mistenker kan forstyrre særlig barns hormonsystem. Ni av testens verstinger er rettet mot barn.

- Vi vet ikke hvor farlig dette kan være, det pågår fortsatt forskning. Men forskere sier nå at når det gjelder for eksempel hormonforstyrrende stoffer så er det viktigere å tenke på hvor tidlig du blir eksponert, enn hvor mye, sier Flesland.

Hun mener at forbrukeren bør velge bort de produktene som har hormonfyrstyrrende og allergifremkallende stoffer, og på den måten igjen utfordre produsentene til å velge de bort.

- Det går fint an å lage produkter uten de skadelige stoffene. Butikkene kan også velge de stoffene som er bra, sier Flesland og påpeker at det er helt trygt å velge Svanemerkede produkter.

- Flere produsenter bør produsere slik at de oppnår svanemerker.

Både Nille og TGR har valgt å trekke tilbake leppepomader som er rettet mot barn, meldte NTB torsdag.

- Vi er veldig fornøyd med at to av kjedene har valgt å slutte med produktene, men er forundret over at Hennes & Mauritz ikke har valgt det samme, når de sier at de ønsker å selge produkter som er bra for forbrukeren, sier Flesland til Side2.

Hennes & Mauritz understreker overfor NRK at de følger EU og Norges regulativer.

– Produktene er blitt godkjent som trygge produkter for barn, sier H&M Norges PR-sjef Vibeke Holann.