Norge jublet igjen. Men etter å ha sett denne listen, kommer ekspert med kraftig advarsel

NORSK DOMINANS: Therese Johaug sørget som vanlig for gull i løypa, og nordmenn er bortskjemte med suksess de siste årene. Nå ropes det varsku for norsk kvinnelangrenns fremtid.

NORSK DOMINANS: Therese Johaug sørget som vanlig for gull i løypa, og nordmenn er bortskjemte med suksess de siste årene. Nå ropes det varsku for norsk kvinnelangrenns fremtid. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Therese Johaug (30) og det norske laget har herjet under VM i Seefeld. Nå er det flere som frykter det går mot en ny og svensk æra.

SEEFELD (Nettavisen): Mens de norske jentene dro inn gull på fire av seks konkurranser i VM, er det langt fra sikkert at det blir like stor dominans i fremtiden på kvinnesiden.

Svenskene har allerede Ebba Andersson (21) og Frida Karlsson (19) i verdenstoppen på distanse, mens Norge har slitt med å finne jenter i samme alder som kan hevde seg på lignende nivå.

Norges yngste distanseløpere i VM var til sammenligning Ingvild Flugstad Østberg og Ragnhild Haga.

Begge jentene er på sin side 28 år.

- Får litt å jobbe med

Under Skandinavisk Cup denne helgen fikk vi nok et fremtidspek. Der har det nemlig vært storeslem for de svenske jentene.

På fredagens sprint var det svenske jenter på alle pallplassene.

Lørdag, samtidig som Johaug herjet på tremila i Seefeld, toppet det seg da de fem beste jentene på fem-kilometeren var svenske.

- De norske jentene får litt å jobbe med i årene som kommer, skriver TV 2s langrennsekspert Petter Skinstad på Twitter lørdag.

HELSVENSK: Det var fem svenske på topp i lørdagens skandinaviske cup i Latvia. Det kan være et tegn på hva som kommer. Anne Kjersti Kalvaa ble beste norske på sjetteplass. Foto: FIS-SKI

Skinstad er ikke alene om å uroe seg for fremtiden.

Iversen: - En utfordring

Landslagstrener Ole Morten Iversen innrømmer at man har en jobb foran seg for å være like gode også i årene som kommer på jentesiden i langrenn.

- Det er en utfordring for Norge når vi se på neste generasjon på damesiden. Det har det vært jobbet med, og det er først og fremst på sprint at det har vært litt svartmalt, men jeg tror det er like store utfordringer på distanse, sier Iversen til Nettavisen.

Han mener alt går i bølger, og at Norge har vært bortskjemt med et meget sterkt damelag i mange år.

- Og da er det naturlig at det blir litt tungt å fylle det rommet etterpå, men det skal vi klare, sier Iversen til Nettavisen

- Hvordan skal man klare det?

- Med tålmodig arbeid. Og så må vi ta spesielt vare på de jentene som vi har tro på. Og så må vi benytte oss av erfaringen til de som har vært på laget i mange år og som er her fortsatt, mener han.

Helene Marie Fossesholm (17) er blant Norges store fremtidshåp på distanse. Men hun er bare 17 år og har foreløpig et sølv i junior-VM å skilte med. Hun har ennå til gode å teste seg på internasjonalt seniornivå i verdenscup.

Sverige har allerede fått et overtak på Norge i sprint på kvinnesiden, og mye tyder på at de norske jentene får vel så mye å bryne seg på i distanserenn i fremtiden.

Østberg: - Jeg er ikke så gammel

Flugstad Østberg håper den neste generasjonen norske langrennskvinner kan hamle opp med Frida Karlsson (19) og co, men er også klar på at hun selv har planer om å gi svenskene kamp i flere år framover.

- Nå håper jeg jo at jeg også har noen år igjen. Jeg er ikke så gammel, men det er klart at hun er veldig ung, og vi har også noen unge som kommer opp. Jeg har veldig troa på dem. Det har kanskje vært noen årganger mellom meg og Tiril og Lotta og de som kommer etter der også, som har vært litt tynt, sier Flugstad Østberg til Nettavisen.

Tvillingene Lotta og Tiril Udnes Weng (22) har tatt nye steg denne sesongen, men har så langt deres beste resultater i sprint. Det er imidlertid håp om at 22-åringene også kan ta ytterligere steg på distanse i fremtiden.

- Kommer ikke av seg selv

Selv om hun er klar på at det må legges ned en knallhard jobb for å lykkes, mener Flugstad Østberg at Kristine Stavås Skistads og Helene Marie Fossesholms medaljer i junior-VM viser at det gror godt.

- Det kommer ikke av seg selv at de årgangene skal komme, men jeg håper virkelig og har veldig troa på at de skal komme sterkt, de norske og. De har jo gjort det bra i junior-VM nå, så jeg har troa på det. Vi får prøve å gjøre hverandre bedre, sier Gjøvik-jenta.

Seefeld, Østerrike  20190228.
Sveriges Frida Karlsson smiler for gull etter 4x5km stafett for kvinner under VM på ski i Seefeld torsdag. Charlotte Kalla t.v.
Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Seefeld, Østerrike 20190228. Sveriges Frida Karlsson smiler for gull etter 4x5km stafett for kvinner under VM på ski i Seefeld torsdag. Charlotte Kalla t.v. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Foto:

DEN NYE VINEN: Frida Karlsson har gitt svenskene nytt fremtidshåp.  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Grip: - Ser veldig bra ut

Den svenske landslagssjefen Rikard Grip ser lyst på fremtiden for de svenske langrennskvinnene.

- Det ser veldig bra ut for oss på damesiden. Det gjelder at vi fortsetter å gjøre en god jobb med de vi har. Det gjelder å få de 355 andre dagene, da vi ikke er her, til å fungere med god trening. Vi har veldig mange talenter som kan være med høyt der oppe, med Ebba og Frida i spissen, sier Grip til Nettavisen.

- Hvorfor tror du det ser bedre ut for Sverige med talentsatsingen på distanse akkurat nå?

- Jeg tror at det går i sykluser. Norge har hatt en fantastisk æra med Marit, Therese og flere, så da er det ikke så lett å slå seg inn i det. Det har vært veldig mange som har tatt de plassene. Vi har ikke vært så overlegne på herresiden, men vi har hatt et bra lag fra Vancouver til Sotsji, som har gjort at vi har tapt litt på herresiden, sier han.

- Et uvirkelig mesterskap

Landslagstrener Iversen er også opptatt av nåtiden. Han er svært imponert over prestasjonene de norske langrennskvinnene har vartet opp med i Seefeld 2019.

- Jeg er målløs. Hele mesterskapet har nesten vært litt uvirkelig, sier Iversen.

Nå gjenstår det kun herrenes femmil før langrennsløperne er ferdig med VM for denne gang. Den prestisjefylte femmila starter 13.00 søndag.

Artikkeltags