Solveig Worum om kreftdiagnosen: - Jeg er ikke redd. Ikke et eneste øyeblikk

POSITIV: Solveig Worum er diagnostisert med kreft i eggstokken, med spredning. Hun velger å gå inn i sykdommen med positivitet og åpenhet - og har god tro på kombinasjonen av tradisjonell medisin og det alternative. Hun ønsker å komme med budskap om at folk må ha tillit til sine egne følelser om egen kropp. - Det er bedre å sjekke seg en gang for mye enn en for lite.

POSITIV: Solveig Worum er diagnostisert med kreft i eggstokken, med spredning. Hun velger å gå inn i sykdommen med positivitet og åpenhet - og har god tro på kombinasjonen av tradisjonell medisin og det alternative. Hun ønsker å komme med budskap om at folk må ha tillit til sine egne følelser om egen kropp. - Det er bedre å sjekke seg en gang for mye enn en for lite. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Den tidligere kjøpesenterlederen ser på sykdommen med undring og spenning.

DEL

- Det høres kanskje veldig rart ut. Jeg ser på det med spenning. Folk tror vel at jeg er helt syk.

Solveig Worum ler litt. Uttrykket er for så vidt passende. For hun er syk.

For i underkant av tre uker siden kjente Worum et økende ubehag i magen. Hun var oppblåst - hadde hun spist noe hun ikke tålte? Var hun gravid? 52-åringen slo akkurat en tanken fra seg. Men hun måtte til bunns i dette.

Hun dro til legen. Engasjert og lyttende. Legen tok blodprøver og sendte hjem utstyr til avføringsprøve. Dagen etter fikk hun beskjed om at blodprøvene var fine, men hun kunne gjerne levere avføringsprøver også.

- Men da hadde jeg kjent smerter i lysken. Jeg tenkte at det ikke var noe med magen. Så jeg skaffet meg time hos gynekolog.

Rolig reaksjon

Gynekologen sjekket med ultralyd. Og så ble han stille.

- Fant du noe?, spurte jeg.

Gynekologen hadde funnet en svulst på en av eggstokkene til Worum. Og beskjeden om at det var kreft kom raskt etterpå.

- Det var merkelig. Jeg ble helt rolig. Så nå er vi der. Jeg hadde med meg en kaffe, så jeg drakk den mens legen skreiv litt i journalen. Jeg satt og tenkte på praktiske ting jeg måtte gjøre, forteller Worum.

Hun ringte mannen og sa at nå måtte de avlyse sydenturen.

- Jeg er rimelig rolig og avbalansert, så da var han det også. Jeg ser det samme i sønnen og stebarna mine.

Worum hadde en god del veske i buken, og det ble bedt om hurtig innleggelse på UNN. To dager etterpå troppet hun opp på sykehuset - bagen var pakket for et toukers opphold.

Svulst som en håndball

Undersøkelsene på UNN viste en svulst på størrelse med en håndball, og CT-scanningen sa at det var spredning til bukhinnen og litt fettvev i magen. Worum fikk tappet ut litt veske, ble på UNN over natta og fikk operasjon to uker etter.

- Jeg dro hjem. Hadde masse energi, så jeg vasket huset. Så gikk jeg og mannen min en lang tur. Siden har jeg hatt gode dager. Vært på stand-up og ledd så tårene trillet. Vært på kino. Snakket med folk. Jeg koser meg og er i nuet, sier Worum.

Hun snakker om sykdommen tilsynelatende med letthet. Ingen tårer, ingen brist i stemmen.

- Jeg aksepterer det som skjer. Jeg kan ikke gå rundt og tenke på hvor grusomt og negativt dette er. Jeg fortrenger ikke noe. Det kommer jo. Sykdommen er der. Operasjonen kommer. Men akkurat nå har jeg det bra, sier Worum.

Tenker positivt

Hun gleder seg over at spredningen ikke har nådd lever og galle, og bedyrer at hun har god tro på at dette ordner seg. Også den påfølgende cellegiftkuren får seg en positiv kraft i Worums hode.

- Cellegift. Bare ordet kan sette skrekken i deg. Jeg legger en annen energi i det. Jeg ser på det som noe som skal rense kroppen min. Noe kroppen min trenger for å bli hel igjen.

- Går jeg inn i dette med frykt er det eneste jeg oppnår at hverdagen min blir vanskeligere fram mot operasjonen. Operasjonen kommer jo uansett. Jeg er positiv. Tilstede i nuet, legger hun til.

HEALING: Det alternative er viktig for Worum. Her sitter hun i sitt eget healingrom. siden diagnosen ble satt har hun healet seg selv, samt mottatt healing fra venner og bekjente. - Healing er jo egentligbare gode tanker.

HEALING: Det alternative er viktig for Worum. Her sitter hun i sitt eget healingrom. siden diagnosen ble satt har hun healet seg selv, samt mottatt healing fra venner og bekjente. - Healing er jo egentligbare gode tanker. Foto:

Gir og får healing

Worum er åpen om at den alternative biten er viktig for henne. Hun har stor tro både på medisinfaget og på tankens kraft.

- Dagene fram mot operasjonen gir jeg meg selv healing, og jeg tar imot healing fra en hær av andre healere, lesere og sjamaner. Healing - det er jo egentlig bare gode tanker. Også de som ikke tror på healing sender meg gode tanker, smiler Worum.

Hun er overbevist om at hennes gode humør delvis kan tilskrives alle de gode tankene hun har mottatt og mottar.

Da Worum ble diagnostisert bestemte hun seg for å være åpen om sykdommen. Hun opprettet en blogg, der hun akter å fortelle om hvordan det går. Responsen etter første innlegg har vært formidabel.

- Folk synes det er godt at jeg deler. De setter pris på åpenheten.

Lært av erfaring

Hun vil ikke at folk skal synes synd på henne, og går til verks med selvironi, humor og ærlighet. Som nordlending mener hun det faller henne naturlig.

Når hun blir spurt om hvordan hun ser for seg den neste tiden - i den grad hun gjør det - så fokuserer hun mer på sine kommende medpasienter.

- Jeg vet det blir smerter. Men det jeg ser på som mest krevende er det å ligge på firemannsrom på UNN. Jeg blir veldig berørt av andres smerte. Du skal ikke se bort fra at jeg kommer til å ligge der og heale de andre litt!

- Har du alltid hatt denne innstillingen til livet?

- Nja. Det har nok kommet veldig sterkt de siste to årene. Jeg har hatt nære slektninger som jeg har fulgt tett gjennom sykdom og død. Det har gjort meg mer rustet. Både til å ha sykdom og død innpå meg, men også med tanke på å stille krav. Jeg har sett ting fungere optimalt. Jeg har sett når det svikter.

BLOGGER: Solveig Worum har opprettet egen blogg for å fortelle om livet med kreftdiagnosen. - Jeg har alltid vært åpen. Kanskje for åpen, vil noen si, humrer hun.

BLOGGER: Solveig Worum har opprettet egen blogg for å fortelle om livet med kreftdiagnosen. - Jeg har alltid vært åpen. Kanskje for åpen, vil noen si, humrer hun. Foto:

Sjekk deg!

Worum er svært opptatt av at man må lytte til egen kropp, ta signaler på alvor, og pushe på når man kanskje ikke blir hørt.

- Det viktigste budskapet for meg er at folk må ta sin egen helse på alvor. Det er bedre å sjekke seg en gang for mye. Og ikke ta sorgene på forskudd!

Legen som først undersøkte Worum tok kontakt da han så at hun var diagnostisert med kreft. Han unnskyldte seg, og sa han forsto om hun var sint.

- Jeg er overhodet ikke sint. Jeg sa han kunne ta det som læring. Sende neste kvinne med diffuse magesmerter til røntgen.

Ikke redd

I slutten av neste uke opereres Worum. Så følger cellegiftkuren.

- Jeg er ikke redd. Jeg ser at diagnosen er alvorlig. Men jeg gjør det beste ut av det. Hånden på hjertet, ikke et øyeblikk har jeg vært redd.

Worum pauser. Så smiler hun.

- Herregud, jeg vet jeg vil komme meg gjennom dette. Det er ikke noe problem!

Artikkeltags