Det viser en ny studie publisert i det medisinske tidsskriftet The Lancet fredag. Den utfordrer dermed flere av dagens trenddietter med blant annet svært lavt karbohydratinnhold og høyt inntak av fett.

Risiko for kortere levetid

Forfatter av studien, forsker Sara Seidelmann ved Brigham and Women's Hospital i Boston, påpeker at dietter som bytter ut karbohydrater med proteiner eller fett, øker i popularitet – både som vekttapsstrategi og som en livsstil som angivelig skal gi helsegevinst.

– Våre data viser imidlertid at lavkarbodietter basert på animalsk fett kan knyttes til risiko for kortere levetid og derfor burde frarådes, sier Seidelmann.

Ekstreme lavkarbodietter, inkludert LCHF-dietten (Low Carb High Fat) og paleo, såkalt steinalderdiett, er en populær trend i Europa og Nord-Amerika.

Stor studie

I studien er 15.428 menn og kvinner blitt fulgt opp i en periode over 25 år, fra de registrerte seg i 1987–1989. De var da i alderen 45 til 64 år.

Deltakerne har svart på svært detaljerte spørsmål om blant annet hva de spiser, hvor ofte og hvor mye. I løpet av studien døde 6.283 av deltakerne.

Resultatene viser at de som hadde et kosthold der 50–55 prosent av kaloriene kom fra karbohydrater, levde i snitt fire år lenger enn de som hadde ett ekstremt lavt inntak av karbohydrater, definert som under 40 prosent av kaloriene. Ekstreme lavkarbodietter i dag anbefaler så lavt som under 20 prosent av energiinntaket fra karbohydrater.