UNN-lege Sveinung tøyer reglene for å redde liv. Nå blir han hedret av sine egne

Patolog Sveinung Wergeland Sørbye, overlege ved UNN, tester alltid celleprøver hvis han er i tvil og mener dette vil være med på å avdekke mange flere celleforandringer og kreftforstadier enn ved dagens metode. Foto: Stian Saur

Patolog Sveinung Wergeland Sørbye, overlege ved UNN, tester alltid celleprøver hvis han er i tvil og mener dette vil være med på å avdekke mange flere celleforandringer og kreftforstadier enn ved dagens metode. Foto: Stian Saur

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Overlege Sveinung Wergeland Sørbye ved UNN i Tromsø ble utnevnt til Årets Troms-doktor av sine egne i Troms legeforening fredag.

Det melder Avisa Nordland.

Sørbye var sentral i den såkalte «Celleprøvesaken», der flere kvinner opplevde å få feiltolket sine celleprøver så mange ganger og over så mange år at de til slutt utviklet livmorhalskreft.

LES MER: Oppdaget ikke kreften før på femte forsøk

LES MER: Feiltolkninger koster 20 liv i året

Sørbye har tatt i bruk uortodokse metoder for å bekjempe kreftsykdommen, som kommer at et HPV-virus.

Han har på eget initiativ igangsatt et kvalitetssikringsprosjekt av celleprøver - som i utgangspunktet var tolket som normale - og funnet forstadier til kreft og kreft i flere av dem.

Dette gjøres ved å teste restmaterialet av celleprøvene for HPV-viruset - i tillegg til den tradisjonelle screeningen.

Også Nordlandssykehuset i Bodø har et kvalitetssikringsprosjekt

Initiativet kritiseres i enkelte kretser. Blant annet stilles det spørsmål om formålet og finansiering, samt om de aktuelle kvinnene er informert og har samtykket.  

Nylig har helseminister Bent Høie (H)  gått ut og pålagt sykehusene å informere kvinner når deres celleprøver blir feiltolket.

LES MER: Må tøye reglene for å redde liv

Sørbye har også jobbet intenst i kulissene for å få gratis HPV-vaksine til jenter opp til 26 år. Dette ble iverksatt i fjor. Nylig har han også fått gjennom at også gutter skal få tilbud om denne vaksinen, som vil forebygge kreft i munn og anus.

LES MER: Denne vaksinen redder liv - men gutter får den ikke

Vaksineringen blir iverksatt fra høsten 2018.

LES MER: UNN-lege vil vaksinere menn mot analsex-kreft

Det er nettopp dette arbeidet som trekkes fram av hans kolleger i Troms legeforening - og som gjorde at han ble hedret som årets Troms-doktor.

Artikkeltags