Gå til sidens hovedinnhold

Utsetter behandling av PCI-senter

Artikkelen er over 4 år gammel

Den omstridte saken skulle opp i Helse Nord-styret onsdag. Etter sterke reaksjoner er behandlingen utsatt.

Styret i Helse Nord har utsatt behandling av den såkalte PCI-saken, som i utgangspunktet skulle opp i styremøte førstkommende onsdag.

Det melder helseforetaket i en pressemelding mandag ettermiddag.

Etableringen av PCI-senter har vært omstridt i sykehusmiljøet i Nord-Norge. Bakgrunnen er at Nordlandssykehuset har ønske om å opprette et slikt senter, som er et spesialisert behandlingstilbud for hjertepasienter.

- Ikke forsvarlig

Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) mener på sin side at det vil svekke tilbudet til hjertepasienter i Tromsø dersom senteret etableres i Bodø.

- En etablering av PCI-tilbudet ved Nordlandssykehuset Bodø som en senter-satellitt-modell er avhengig av et samarbeid mellom fagmiljøene i Tromsø og Bodø. Dette er det mest kritiske punktet for å lykkes. Det viser også den eksterne risikovurderingen, sier Lars Vorland, administrerende direktør i Helse Nord.

Les også

Statssekretær til angrep mot UNN-legene på Facebook: - Legger fagligheten sin til side og tviholder på noe de ikke vil dele

 

- Styrken og formen på reaksjonene som er kommet gjør at det ikke ville være forsvarlig å sette i gang et slikt arbeid nå. Derfor utsetter jeg, i samråd med styreleder Marianne Telle, saken fra behandling i dette styremøtet. Vi vil bruke tiden framover til å avklare forutsetningene for et samarbeid, fortsetter han.

Vorlands egen anbefaling var å opprette senteret i Bodø, men som et samarbeid mellom Nordlandssykehuset og UNN i Tromsø. Det vekket reaksjoner blant overleger, spesialister, sykepleiere og ambulansefolk i Tromsø.

Tromsø-mobilisering

Les også

Oppfyrt Røymo går hardt ut mot Helse Nord-sjefen: - Åpenbart at dette er en gambling med folks helse

 

Fagmiljøet mener at et nytt senter i Bodø ikke vil bedre behandlingen for pasienter i Nordland. Tvert imot frykter de et slikt senter vil splitte miljøet i Tromsø slik at muligheten for faglig utvikling og forskning til beste for pasienter i hele landsdelen, blir betydelig svekket.

-  Faren er at vi får to inadekvate senter, og at senteret vi har utviklet her faller ned på et lavt kvalitetsnivå, sa Truls Myrmel, hjertekirurg ved UNN, på en pressekonferanse i forrige uke.

UNN-styret har også gått mot Vorlands innstilling i saken.

- Jeg må si jeg er overrasket over denne innstillinga når alle de faglige rådene er så entydige og samlet fra UNN - som er motoren i dette, har styreleder Jorhill Andreassen tidligere uttalt til Nordlys.

Dette er saken

  • Perkutan koronar intervensjon (PCI) omtales ofte som utblokking, og er den mest utbredte og effektive metoden for å åpne opp trange blodårer i hjertet.
  • Behandlingen innbærer å føre inn et kateter via blodårene i underarmen eller lysken og opp til kransårene, hvor en ballong blåses opp og sprenger bort plakket i den blokkerte åren. Inngrepet tar i de fleste tilfeller ikke mer enn en halvtime. PCI er standardbehandling ved akutt hjerteinfarkt.
  • Styret i Helse Nord skulle i februar behandle sak om organisering av PCI-tilbudet i Nord-Norge. Men saken ble utsatt etter sterke reaksjoner.
  • Anbefalingen fra administrerende direktør Lars Voland var å etablere tilbudet ved Nordlandssykehuset Bodø som en senter-satellitt-modell i samarbeid med Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) i Tromsø.
  • Saken er nå berammet til styremøtet i Helse Nord 25. oktober.

Kilder: Unikard.org, Helse Nord, Nordlys

Kommentarer til denne saken