Gå til sidens hovedinnhold

- Vi ville til Hellas. Ikke til helvete!

Artikkelen er over 6 år gammel

Familien Mamhoud har akkurat nådd Europa. Men nå har de kommet til stedet der håpet for mange går over i desperasjon.

LESBOS (Nordlys): - Huset vårt ble bombet sønder og sammen.  Vi hadde ingenting lenger, forteller Quisy Mahmoud (40) og Dania Mahmoud (25).

Med sønnen Hian Quisy (5) har de reist fra Damaskus og hjemlandet Syria, fra borgerkrigen som har sendt til sammen 12 millioner syrere på flukt.

Først reiste familien de 1500 kilometerne til Tyrkias hovedstad Istanbul. Derfra tok de seg videre til kysten nordvest i Tyrkia – der menneskesmuglere hjalp dem over i en båt med 13 flyktninger.

 

Ingeniør og lærer

Søndag gikk de i land ved Molyvos, nord på Lesbos, etter en to timer lang båttur over det 5,5 kilometer smale stredet.

Deretter tok de beina fatt. Det er seks mil fra Molyvos til hovedstaden Mytilene, der flyktninger kan registreres og ta båt videre til Athen. Natta tilbrakte de i ei grøft. Etter å ha gått tre mil, får de skyss av Nordlys den siste halvdelen av turen.

Paret forteller at de har hatt sivile jobber som henholdsvis medisinsk ingeniør og lærer i arabiske språk.

- Jeg jobbet med å lage røntgen-maskiner som ble levert til forskjellige sykehus og institusjoner i området, forteller Quisy Mahmoud.

 

- Før krigen var alt som normalt. Man levde akkurat som i andre syriske byer. Men man brydde seg riktignok ikke så mye om politikk – det var det Bashar al-Assad-familien (Syrias diktator, red.anm.) som styrte.

- Nå er alt kaos. Folket vil bytte ut Assad, men han nekter å gå av. Og bombene bare fortsetter å sprenges.

Drømmer om Tyskland

- Tror du noe kan redde Syria?

- Nei. Krigen har pågått i fem år. Hva skulle hjelpe? Ikke vet jeg.

Drømmen deres er å nå Tyskland, der Quisys bror har bodd i snart et år. De forteller at planen er å ta seg inn til Athen, og videre gjennom Makedonia, Serbia, Ungarn og Østerrike.

Sønnen Hian (5) ser foreløpig ut til å klare seg bra. Han peker på nye ting som passerer på veien, og prater livlig med foreldrene.

- Har han noen drømmer?

- Nei. Men han er veldig glad i fly. Så lenge det ikke er krigsfly.

LES OGSÅ (krever innlogging): - Takk Gud for at vi er i live!

 

Stopper opp

Syrere som familien Mahmoud utgjør ifølge FNs kommisær for flyktninger (UNHCR) 63 prosent av de 230.000 flyktningene som har gått i land i Hellas så langt i år. Bortimot 100.000 av dem har kommet til Lesbos. For mange har reisen nå stoppet opp i hovedstaden Mytilene.

Flyktningene er avhengige av å få registrert seg for å kunne reise videre med båt fra Lesbos til Athen. Men de lokale myndighetene greier ikke å registrere flere enn noen tusen personer om dagen. Ifølge britiske The Telegraph er det kun noen få politimenn som tar seg av registreringsarbeidet. Samtidig kommer rundt 4000 nye flyktninger i båt til øya hver dag.

Det er heller ikke nok båter tilgjengelig til å få skysset flyktningene videre til Athen.

Resultatet er at rundt 17.000 flyktninger har samlet seg i sentrum av Mytilene, ifølge UNHCR.

 

Hver eneste gressflekk er opptatt. Mange sover rett på bakken. En viss orden hersker likevel fortsatt – de fastboende innbyggerne i sentrum får ha hagene sine i fred, så lenge flyktningene kan henge opp klær til tørk på gjerdet.

De siste dagene har det flere ganger oppstått opptøyer i havneområdet i byen. På vei inn i området blir Nordlys stoppet overalt. Først av soldater med batonger, som krever å få gå gjennom og slette alle bilder av greske myndighetspersoner. Deretter av desperate grupper av flyktninger.

- Vi ville til Hellas, ikke til helvete. Vi har det verre her enn vi hadde det hjemme i Syria, sier en person i en stor gruppe syrere.

 

Flyktet fra IS

På bakken og i telt ligger utmattede barn og døser. Sola steker og temperaturen er over 30 grader.

- Vi har ventet i 10 dager her i havna. Enda har vi ikke fått registrert oss. Det er ingen hjelp å få.

Innerst i havna sitter en gruppe på flere hundre kurdere. De oppgir at de er fra byen Kobani i Nord-Syria, som fra september i fjor til januar i år ble kontrollert av IS. Kurdiske styrker tok da byen tilbake. Men så sent som i juni ble byen utsatt for et nytt IS-angrep, der over 200 mennesker ble drept.

- Folk ble skutt i sine egne vinduer. Da bestemte jeg og familien oss for å rømme, sier Nairouz Jumaan Mohammad.

Hun snakker godt engelsk, og forteller at hun har tre barn og en ektemann blant flyktningene.

- Sola steiker, mange har feber og hodepine, vi får ikke vasket oss og har ingenting annet enn det vi går og står i. Toalettene er helt forferdelige. Hvis det ikke skjer noe snart, kommer vi til å måtte sultestreike.

LES OGSÅ (krever innlogging): Bardu-kvinnene har forlatt hjemmet for å hjelpe: - Det er både tårer og gledestårer

 

- En bombe

Hun lurer på hvor det internasjonale samfunnet er.

- Vi er kurdere. Vi respekterer regler, vil gå på skole, og ønsker ikke familiegjenforening. Vi er allerede i Europa. Alt vi vil nå, er å komme oss videre, og ikke å dø her mens vi venter.

Ordfører på Lesbos, Spyros Galinas, har beskrevet tilstanden som en bombe som er i ferd med å eksplodere i hendene hans. Han har bedt den greske statsministeren erklære unntakstilstand på øya.

De siste dagene har greske soldater og politimenn ankommet Lesbos for å sikre områdene og hjelpe til med registreringsarbeidet. Men det er langt fra nok. UNHCR har nå bedt om at det må sendes krisehjelp til øya for å få fortgang på registreringsprosessen, og at flyktninger må kunne sendes direkte til Athen for så å registreres der.

- Ekstraordinære ressurser må settes i verk for å øke myndighetenes kapasitet til å registrere flyktningene, sier Alessandra Morelli, UNHCRs talskvinne på øya, til The Telegraph.

 

Kommentarer til denne saken