– Markus levde til det fulle, før det tok en brå slutt

BEGRAVELSE: Sokneprest Øyvind Oksavik leste opp hilsninger til den omkomne Markus Vonheim.

BEGRAVELSE: Sokneprest Øyvind Oksavik leste opp hilsninger til den omkomne Markus Vonheim. Foto:

Kirkeklokkene ringte for den første av de seks omkomne i helikopterulykken.

DEL

IFINNMARK.NO: – Han levde til det fulle, før det tok en brå slutt, sa sokneprest Øyvind Oksavik om Markus Vonheim.

Sjokket

19-åringen skulle fylle 20 år i helgen som kommer, og vurderte å feire den i Oslo. I stedet omkom han i den tragiske helikopterulykken i Alta. En fullsatt kirke tok farvel med den unge mannen i Nordlyskatedralen tirsdag. Han etterlater seg et stort savn hos sin familie, venner, bekjente og kollegaer.

– Det var med sjokk og vantro, at vi fikk beskjed om helikopterulykken, og at du mest sannsynligvis var en av passasjerene. De første timene levde vi i håpet om at du skulle svare på telefonen, si at du er i live, sa bror Åsmund, en av hans tre storebrødre.

Sorgen

Familien fikk aldri noen anrop. Håpet ble til sorg, og senere etterfulgt av tomhet nå som han er borte.

– Å tenke på at du er borte; at vi ikke får se deg igjen, høre stemmen din igjen, er så vondt at det er vanskelig å sette ord på, ble det sagt videre til forsamlingen i kirka.

Arbeidskaren

Markus Vonheim ble beskrevet som en mann, som tross hans unge alder, visste hva han ville i livet. Han var en person som sto opp grytidlig hver morgen, og jobbet dagen lang. Tidligere har hans kollegaer i entreprenørfirmaet Rothal talt gode ord om deres dyktige ansatt. Han var praktisk anlagt og flink til å se de gode løsningene, ble det sagt.

– Vi måtte jage han vekk fra arbeidsplassen. Han var et unikum til å stå på og på å motivere de andre, sa en av dem i et intervju.

Markus hadde mange planer, og familien er ikke i tvil om at han ville gjort det stort i sin karriere, fortalte broren under gudstjenesten i Nordlyskatedralen.

– Markus brukte å si: Lev livet mens du kan, sier pappa Rolf.

Familien takket

Markus hadde interesse for musikk, og likte å dra på konserter og festivaler. Høstsprell ble hans siste festival. Der omkom han i helikopterstyrt med Kevin Berg (20), Kine Johnsen (20), Robin Karlsen (20), Benedikte Hyld Mella (22) og helikopterpiloten, en 27 år gammel svensk mann.

Markus ble den første av de seks omkomne til å gravlegges. Faren hans, Rolf, fortalte om livet til sin sønn, tiden de hadde sammen og hvor vondt det var å miste sin sønn. Han benyttet samtidig muligheten til å takke alle som har stilt opp for familiene til de omkomne.

Etterlot seg et savn

Altasamfunnet har vist stor omtanke til de etterlatte. Folk stilte opp gatelangs da kortesjen med de fem yngste omkomne ble fraktet fra Tromsø til Alta torsdag i forrige uke. Pappa Rolf takket også politiet for å ha fulgt kortesjen hele veien.

Seremonien i Nordlyskatedralen ble avrundet med at soknepresten leste opp hilsninger fra familien og andre, før turen gikk videre til kirkegården. «Vi var så glade i deg, og savner deg», var en hilsen fra bestemor og bestefar.

Artikkeltags