Fellesforbundets avdeling 74 i Nord-Hålogaland startet fredag formiddag en auksjonsrunde for å skaffe kavalerer til to av sine ansatte ved kontoret. De to er kontorets eneste single, og tilfeldigvis er de kvinner.

– Til årets julebord ønsker vi å auksjonere bort disse to, der den som byr mest får være kavaleren til den de har lagt inn bud på når julebordet avholdes, heter det i utlysningsteksten på Facebook.

Dekker aksjonsbøter

At kvinner auksjoneres bort har satt sinnene i kok hos enkelte på Facebook. To kvinner har tatt til orde for at dette ikke er rett måte å gå fram på.

"Helt forkastelig er det", og en annen kvinnelig facebookbruker skriver at initiativet er gammeldags og ukreativt.

– Gammeldags! Ukreativt! Og ikke organisasjonen verdig. Selv om dette er en veldig, veldig god sak, er det ikke slik at målet helliger middelet. Dersom dette skulle vært gjort med humor, snert og innsikt, ta en av hvert kjønn, skriver Marilena Aker

Et annet moment i saken er at overskuddet skal gå med til å betale bøtene til havnearbeiderne som er siktet for å gjennomført en ulovlig aksjon på havna i Tromsø tidligere i år.

LES: 41 demonstranter tiltalt: - Jeg nekter å betale bot

Forsvarer

Auksjonen varer fram til fredag 31. oktober. På diskusjonstråden på Facebook forsvarer Julie Wilhelmsen auksjonen hvor hun er den ene personen som behøver ledsager til julebordet. Wilhelmsen er ungdomsutvalgsleder i Fellesforbundets avdeling 74.

– Det hadde vært akkurat det samme dersom det hadde vært to menn. Jeg er selv den ene jenta som blir auksjonert bort, og dette er bare for å ha det gøy. Og det blir veldig koselig å få seg en kavaler til julebordet, samtidig som man støtter en god sak, skriver Wilhelmsen.

Følgeplass

Auksjonen forsvares videre, der Fellesforbundet forklarer at det er kun fem ansatte på kontoret. Tre av disse er kvinner, tre av de ansatte har allerede følge til julebordet. Da er det kun to igjen, og de har ikke funnet en utvalgt kavaler.

De to single kvinnene skal ifølge Fellesforbundet selv stå bak ideen om å auksjonere julebordsplassene bort for en god sak.

– Hadde det vært de to mennene som var i en slik situasjon ville saken neppe blitt annerledes, annet enn at vi kanskje ikke hadde fått slike reaksjoner på Facebook, skriver Fellesforbundet på Facebook-tråden.

Forbundet utdyper at det er "følgeplass" til julebordet som auksjoneres bort, og ikke de to kvinnene.

– Vi ber derfor om at de som måtte føle seg støtt av at det er en "følgeplass" som i dette tilfellet auksjoneres bort, tenker seg om og gjør grundigere undersøkelse av saken før de uttaler seg.

Samtidig presiseres det at også kvinner kan delta i auksjonen.

Bidrag

Organisasjonsarbeider Leif-Petter Hansen sier til Nordlys at de var forberedt på at det ville komme reaksjoner i en eller annen form.

– Kommentarfeltene i sosiale medier er som regel minefelt å bevege seg i. Vi var forberedt på at det kunne komme, og synes egentlig det er greiet at det ble stilt spørsmålstegn ved dette. Da fikk vi forklart hva det dreier seg om.

Hansen sier at de som måtte vinne auksjonen vil få en svært trivelig kveld.

– De to kvinnene er svært interessante vesen, og i tillegg blir vi jo flere andre der.

Han forsvarer samtidig at Fellesforbundet har planer om å bruke pengene til å hjelpe havnearbeiderne.

– Vi har allerede brukt penger på streikebidrag, og ville brukt penger til å hjelpe på bøtene også, uavhengig av denne auksjonen, sier Hansen.

41 havnearbeidere ble ilagt bøter på 4000 kroner, etter at de ikke etterkom kravet fra politiet om å fjerne seg innen fem minutter under en aksjon på havna i Tromsø.