Tre år med havnestreik er slutt: - Oppgitt, forbannet og skuffet

AVSLUTTER SYMPATISTREIK: I tre år har havnearbeidere og sympatisører med ujevne mellomrom aksjonert mot lasting og lossig av hurtigruta i Tromsø. Nå avsluttes aksjonen.

AVSLUTTER SYMPATISTREIK: I tre år har havnearbeidere og sympatisører med ujevne mellomrom aksjonert mot lasting og lossig av hurtigruta i Tromsø. Nå avsluttes aksjonen. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Forbundsstyret i Norsk Transportarbeiderforbund vedtok torsdag ettermiddag at havnestreiken i Risavika og sympatistreikene i Tromsø og Mosjøen avsluttes.

DEL

Dermed opphører også streikebidraget som Transportarbeiderforbundet har gitt til de streikende. Årsaken til at streiken og sympatistreikene avsluttes, er høyesterettsdommen i Holship-saken som kom rett før jul.

- Dere har vel satt de streikende i en vanskelig situasjon nå?

- Ja. Norsk havnearbeiderforening  gjør nå en innsats for å sikre videre økonomisk støtte til de som har vært i streik og sympatistreik. Vi vil be om støtte fra våre lag og foreninger. Så vil vi også jobbe for å sikre dem videre jobb i havnene. Vi har en forpliktelse som vi kommer til å følge opp, sier forbundsleder Lars Johnsen i Norsk Transportarbeiderforbund.

Høyesterettsdom

Han begrunner vedtaket om å avslutte streiken med Holship-dommen før jul i Høyesterett som han tror kommer til å få innvirkning på Risavika-saken. Havnearbeiderne vant i Oslo tingrett i Risavika-saken. Så ble den anket og ankebehandlingen i lagmannsretten har ligget på vent i påvente av Høyesteretts avgjørelse i Holship-saken.

Det har tidligere vært antatt at Holship-saken ville  ha betydning for lagmannsrettens behandling av Risavika-saken.

- Høyesterett har gjort en 180 graders snuoperasjon av det som har vært gjeldende rett. Det kom veldig overraskende på oss. Vi trodde vi hadde en veldig god sak med dommen fra Oslo tingrett i vår favør og ILO-konvensjonen i rygen. Men nå har Høyesterett sagt at EØS-avtalen trumfer ILO-konvensjonen, sier Lars Johnsen.

- Oppgitt, forbannet og skuffet

- Hva slags tilbakemeldinger får dere fra de som har vært i streik og sympatistreik for dere?

- Vi har hatt en samling med de streikene i forkant av forbundsmøtet. Alle er oppgitt, forbannet og skuffet. Men de innser også at dommen i Høyesterett har gitt oss mindre handlingsrom, sier forbundslederen.

I november 2013 gikk Norsk Transportarbeiderforbund (NTF) til boikott av Risavika terminal utenfor Stavanger for å sikre havnearbeiderne tariffavtale. I desember samme år gikk havnearbeiderne i Tromsø og Mosjøen ut i sympatistreik med sine kolleger. Etter tre år med rettssaker, tøffe konfrontrasjoner og anklager om streikebryteri i Tromsø havn, er det nå slutt.

Artikkeltags