Den svenske sjø- og flyredningssentralen har frigitt en video som viser havaristedet etter postfly-krasjen i Sverige natt til fredag.

Videoen, tatt opp av norske F16-fly sendt til stedet fra Bodø, viser de voldsomme ødeleggelsene etter at flyet styrtet med det svenske myndigheter har omtalt som «vanvittig høy hastighet».

Fant motordeler

Flyet etterlot seg en 15 meter dyp og 20 meter bred grop idet det traff bakken. Deler av motoren ligger om lag 20 meter fra gropen, opplyste Det svenske sjøfartsverket fredag morgen.

Det var like før klokken 00.30 natt til fredag at postflyet fra West Atlantic - på vei fra Gardermoen til Tromsø - sendte ut mayday-signal. Svenske myndigheter fikk melding om hendelsen klokken 01.45 og store sivile og militære styrker ble mobilisert for å finne flyet.

LES OGSÅ: Tromsøværingen Kim Ruben om kapteinen: - En fantastisk hyggelig person

Høy beredskap

Det var til slutt to norske F16-fly som lokaliserte havaristedet, får Nordlys opplyst fra Forsvarets operative hovedkvarter (FOH).

- F16-flyene i Bodø er i såkalt QRA-beredskap, quick reaction alert, som er svært høy beredskap. Det betyr at de skal være i luften etter 15 minutter. De flyr fire-fem ganger så raskt som et redningshelikopter og har gode muligheter for å rapportere på grunn av god optikk på målfangingsenhetene. Det er instrumenter som brukes for å slippe våpen eller identifisere ting på bakken, forklarer Brynjar Stordal, pressevakt ved FOH.

De norske jagerflyene fikk den siste kjente posisjonen til West Atlantic-flyet og tok seg raskt frem til stedet.

- De kunne dra til et spesifikt søksområde og fant relativt raskt havaristedet, sier Stordal.

LES OGSÅ: - Disse guttene går forbi sikkerhetskontrollen hver eneste dag

To personer savnet

Det var to personer om bord i flyet da det styrtet. Begge har fredag formiddag status som savnet.

Piloten, en 42-årig spansk mann, har totalt fløyet 3173 timer, hvorav 2050 med flytypen som styrtet. Mannen ble ansatt i West Atlantic 2011, ifølge en pressemelding fra selskapet.

Den andre savnede er en 34 år gammel styrmann fra Frankrike. Han har også jobbet i selskapet siden 2011 og har 900 timer flytid med flytypen. Totalt har han en flytid på 3050 timer.

Redningsleder Martin Svensson sier til svenske Aftonbladet at det er lite sannsynlig at noen av dem har overlevd.