Her bygger de første stasjon på Nord-Norge-banen

Taket på Tore Hund-stasjonen flyttes på av frivillige fra FINN, og tilfeldig innhentede folk i gata.

Taket på Tore Hund-stasjonen flyttes på av frivillige fra FINN, og tilfeldig innhentede folk i gata. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Tore Hund-stasjonen ble reist på Harstad torg i løpet av noen timer mandag. Nå er den borte igjen.

DEL

Den franske kunstneren Olivier Grossetete sto i spissen da Tore Hund-stasjonen ble reist på torget midt i Harstad sentrum mandag.

Se flere bilder nederst i saken.

Med hjelp fra frivillige på Festspillene i Nord-Norge, og tilfeldig forbipasserende, ble pappesker teipet sammen, bit for bit, til en svær togstasjon ruvet i bybildet.

Grossetete hadde i forkant av oppbygningen holdt en workshop, der de ulike pappdelene ble målt opp, skåret til og gjort klare. I Harstad sentrum var det puslespillet som gjensto.

Solvor Welander (17) var en av deltakerne på workshopen, som ivrig engasjerte seg også i siste fase av prosjektet.

- Det har vært en veldig morsom opplevelse å være med på. Det er jo et slags kunstnerisk bidrag til debatten om togbane skal bygges opp hit til Nord-Norge, sier Welander.

Utgangspunktet til konstruksjonen var 13 paller med flatpakkede pappesker. Resultatet blir en katedrallignende togstasjon, i Tore Hunds ånd, 15 meter lang, 13 meter høy og 7 meter bred.

- Konstruksjonen skal bare stå i noen timer, så skal den rives, sier Welander.

Olivier Grossetete har satt opp lignende pappbygninger over hele Europa, men dette er første gang han gjør det i Norge. Tore Hund-stasjonen skulle egentlig reises søndag, men dårlig vær satte en stopper for planene da.

Kunstner Olivier Grossetete jobbet seg gjennom reisningen av Tore Hund-stasjonen på Harstad torg.

Kunstner Olivier Grossetete jobbet seg gjennom reisningen av Tore Hund-stasjonen på Harstad torg. Foto:

Skuelystne stoppet opp for å få med seg festspillenes største byggverk, og flere hjalp til med både teiping og løfting.

Skuelystne stoppet opp for å få med seg festspillenes største byggverk, og flere hjalp til med både teiping og løfting. Foto:

Sorvor Welander (17) synes det var gøy å delta på et såpass stort prosjekt som å bygge en togstasjon. Harstadjenta synes festspillene er bra for byen, og forteller at hun skal være vanlig frivillig til neste år.

Sorvor Welander (17) synes det var gøy å delta på et såpass stort prosjekt som å bygge en togstasjon. Harstadjenta synes festspillene er bra for byen, og forteller at hun skal være vanlig frivillig til neste år. Foto:

Olivier Grossetete diskuterer konstruksjonen.

Olivier Grossetete diskuterer konstruksjonen. Foto:

"Byggeklossene" var laget på forhånd, på workshop i en gymsal. Da verket sto ferdig på Harstad torg var det 13 meter høyt, 15 meter langt og 7 meter bredt. Det kom dog ingen tog.

"Byggeklossene" var laget på forhånd, på workshop i en gymsal. Da verket sto ferdig på Harstad torg var det 13 meter høyt, 15 meter langt og 7 meter bredt. Det kom dog ingen tog. Foto:

Artikkeltags