Gå til sidens hovedinnhold

Harry Simon var bare litt over ett år gammel da tyskerne tok ham

Artikkelen er over 5 år gammel

Familien Shotland - den jødiske familien som aldri kom tilbake til Harstad.

Jøden Isak Shotland drept av spark tilføyet ham av en SS-vakt, kunne man lese i lokalavisen i Harstad, 7. januar 1946.

Nesten nøyaktig tre år etter hans død ble det kjent blant lokalbefolkninga i Harstad hva som hadde tilstøtt den jødiske familien som plutselig forsvant fra bybildet. Isak Shotland drev sin herrekonfeksjon i Strandgata. Bare noen minutters gange oppover i byen bodde han sammen med sin lille sønn Harry Simon, og kona Eva. Brått og brutalt ble de revet vekk fra sitt etablerte liv, etter at tyske soldater marsjerte inn i Harstad. Alt som er igjen etter familien er tre snublesteiner i fortauet utenfor tomta på Hvedingsgate 3 i sentrum, hvor Isak, Eva og Harry Simon bodde.


Isak Shotland fra bryllupet der han giftet seg med Eva.

Seleksjonen

26. oktober 1942 ble Isak arrestert. Revet bort fra kone og barn. Hvem som sto for arrestasjonen er foreløpig usikkert. Først ble Isak sendt til Berg arbeidsleir i Tønsberg, før han senere ble transportert til konsentrasjonsleirene i Auschwitz, Polen. Av 570 fanger som ble sendt sammen med Isak, var det bare 187 som overlevde Seleksjonen i konsentrasjonsleirene. Isak var en av dem.

Eva og Harry Simon

I november 1942 ble lille Harry Simon og moren Eva arrestert i Harstad. I februar 1943 ble de deportert fra Bredtveit kvinnefengsel til Auschwitz.

Harry Simon var bare litt over ett år gammel, og hadde knapt startet på livet da tyskerne tok ham. Den lille gutten var et nydelig lite barn. Han hadde store mørke øyne, og med rødbrunt hår. Som sin far og mor. Dette er vitnebeskrivelser fra Karen Jakobsen som kjente Eva Shotland personlig. Karen er nå 95 år, men ifølge barnebarnet Tone husker hun familien enda svært godt.


Eva og Harry Simon Shotland.

Karen beskriver Eva Shotland som et vidunderlig menneske med stor omtanke for sine medborgere i Harstad. Hun var flere ganger hjemme hos familien Shotland i Hvedingsgate. Et pent hjem med kvalitetsmøbler og andre vakre gjenstander.

– Min bestemor og Eva hadde mange gode samtaler hjemme hos dem, mens de drakk melk og spiste kaker, sier Tone Jakobsen.

I stuen sto et piano. Eva spilte aldri på dette mens Karen hørte på, men hun skal likevel ha vært en dyktig pianist.

Eva var født i Trondheim, men var av litauisk opphav og het Eva Glick før hun møtte Isak Shotland. Etter at Isak ble arrestert, måtte hun melde seg for det lokale politiet hver dag fram til hun selv ble hentet sammen med Harry Simon.


Isak Shotland i sine yngre dager. Bilde utlånt av Henrik Broberg, forfatteren bak Da byen ble stille.

Tårene trillet

Ørjan Haakon Johansen ledet komiteen som til slutt fikk Harstad kommune med på å legge ned snublesteiner utenfor Hvedingsgate 3. Komiteen besto også av Tone Jakobsen, Einar Nymo, Vera Igeland, Arne-Dag Bäckstrøm, og Sigurd Stenersen.


Snublesteinene i Hvedingsgate 3. Foto: Ørjan Haakon Johansen.

Ørjan H. Johansens mor var trillepike for Harry Simon Shotland den korte tida han fikk. Hun var født i 1932 og var bare 10 år gammel da familien ble arrestert, deportert, og forsvant fra bybildet.

– Det var en traumatisk opplevelse for en liten jentunge å oppleve at nabofamilien ble hentet av politiet og sendt bort, sier Ørjan Haakon Johansen.

Tårene trillet i øynene på hans mor da hun fortalte om denne grusomme vitneobservasjonen før sin egen død.

– Ikke mindre traumatisk ble det da hun senere fikk vite at de var drept. «De kom aldri tilbake», var en av hennes kommentarer, sier Johansen til Nordlys.


Hvedingsgate. Familien Shotland bodde to hus fra venstre. Huset er borte den dag i dag.

Begavet forretnings- og idrettsmann

Før arrestasjonen drev Isak Centrum Herreekvipering. Han var enestyrer, men svigerbroren Selik Sakolsky var aksjonær. Selik var bosatt i Tromsø med Isaks søster Rebekka. Sakolsky drev Tromsø herreekvipering. Isak flyttet til Harstad og stiftet forretninga 25. februar 1935, med en aksjekapital på 3000 kroner. Før den tid var Isak Shotland en habil fotballspiller som debuterte for Tromsø Idrettslag 10. juni 1923, bare 16 år gammel. Han fikk totalt 75 serie- og cupkamper for TIL. Klubben skriver på sine hjemmesider at han er en av de mest begavede spillerne i klubben noen sinne.

Fatal vinterdag

Men en vinterdag i januar 1943 skulle bli fatal for den knapt 36 år gamle jødiske handelsmannen som ble født og oppvokst i Innherredsveien i Trondheim, og som senere dro nordover med familien. Ifølge en artikkel fra Harstad Tidende 7. januar 1946, skulle Isak Shotland og hans medfanger bære bort tomme matfat fra brakka der de bodde. I et øyeblikks sekund for enten å bytte hånd eller hvile, satte han sitt fat fra seg. En tysk SS-vakt var raskt over han og sparket han gjentatte ganger i skrittet. Han segnet om på gulvet eller bakken i voldsomme smerter, mens vakta fortsatte sine spark. Han ble senere hjulpet inn i brakka, men døde tre dager senere 29. januar 1943.


Faksimile: Harstad Tidende. 7. januar 1946.

Eva og Harry Simon ble tatt av dage i en annen del av Auschwitz 3. mars 1943. Samme dag som de ankom konsentrasjonsleiren.

Familien Shotland er etter våre opplysninger den eneste familien som ble deportert fra Harstad i krigsårene.

Kommentarer til denne saken