Harald Devold er død

Harald Devold døde i natt. Bildet er fra Vadsø storbands jubileumskonsert i fjor høst. Foto: Kenneth Strømsvåg

Harald Devold døde i natt. Bildet er fra Vadsø storbands jubileumskonsert i fjor høst. Foto: Kenneth Strømsvåg Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Fredag morgen døde Harald Devold. Musikk- og kulturlivet er i sorg.

DEL

Bestill Nordlys+ i 8 uker for kun 99,- og få tilgang til alt digitalt innhold!
 

– Han døde på morgenkvisten. Det var ikke slik det skulle gå, sier Silja Arvola til iFinnmark.

Hun var gift med Devold i mange år, og sammen har de barna Jonas, Erling og Ellen Sofie.

Barna har vært sammen med Harald de siste dagene forteller Arvola.

– Han var lagt inn på sykehuset på grunn av infeksjon. Denne gikk det bra med og vi hadde noen fine dager sammen på sykehuset, men like før han skulle utskrives fikk han en ny infeksjon. Komplikasjonene dette medførte, maktet han ikke, forteller Silja Arvola.

– Det gikk ikke bra

I formiddag ble det triste budskapet også publisert på Facebook-gruppa Innsamling til Harald Devolds kreftbehandling.

– Vår kjære, kjære Harald.. Det gikk bare ikke, til tross for pågangsmotet, supermannkreftene og stålvilje. Harald døde i natt, med sine nærmeste rundt seg på Drammen sykehus.

– Det er ufattelig trist. Vi har mistet vår fantastiske venn, inspirator, støttespiller, komponist og musiker Harald Devold. Barna har mistet sin far. Takk for at dere var med han hele veien. Vi vet det betydde enormt for Harald. Det å vite og forstå hvor mye han betydde for så mange, ga han glede og styrke, det sa han gang etter gang.

Barna Jonas, Ellen Sofie og Erling ønsker at Facebook-siden blir til en minneside for Harald.

– De vil gjerne at dere deler minner og historier om Harald som de kan ta med seg videre i hjertene sine, heter det.

Magesmerter

For omlag et år siden fikk Devold påvist kreft i bukspyttkjertelen. Han hadde gått med magesmerter i fire måneder allerede, han hadde oppsøkt Vadsø helsesenter jevnlig og hver gang returnert med ulike varianter av smertestillende. Men smertene stilnet ikke, og da han nesten måtte avlyse en konsert i Murmansk i april i 2015, da bestemte han seg for at nok var nok.

– Jeg tenkte at dette måtte vi finne ut av, og gikk til en privatklinikk. Der ble det heldigvis oppdaget, og etter det har jeg forsøkt de behandlingene som finnes, sa Devold i et intervju med Finnmarken i oktober i fjor. Intervjuet skjedde i forbindelse med Vadsø Storbands 20 års jubileum.

Hele Norge stilte opp

Selv om 51-åringen fikk den alvorlige diagnosen, ville han kjempe videre. I november reiste han til Tyskland for å få en behandling han ikke kunne få i Norge. Venner fra både musikk- og kulturlivet i hele Norge stilte opp for å samle inn penger til behandlingen. Omlag 800.000 kr er samlet inn.

I slutten av januar ble den siste konserten arrangert i Vadsø. Der stilte blant annet Mari Boine, Marie Vangen, Erlend Gimse og Marianne Antonsen opp.

– Harald skulle egentlig reise til Tyskland i januar, men på grunn av infeksjonen var han ikke sterk nok til å få behandlingen der, forteller Silja Arvola til ifinnmark.no.

– Ufattelig trist

– Det er trist og ufattelig at Harald Devold måtte gi tapt for kreften, selv om han kjempet med alt han hadde. Det er en bauta som har forlatt oss, en stor personlighet musikalsk og kreativt for Vadsø, Finnmark og Norge, men først og fremst som venn, hjelper og ildsjel med et stort hjerte, sier Torill Olsen til ifinnmark.no.

Hun sier at alle som stod opp og samlet inn penger til kreftbehandlingen i Tyskland, alle som ga sin støtte, er et bevis på hvor mye Harald betydde og fremdeles betyr for så mange.

– For sånne mennesker som Harald, er fremdeles sammen med oss. Store mennesker setter dype spor, både i og utenfor tiden, sier Olsen.

– Ville at ting skulle skje

– Jeg vet ikke om jeg noen gang har møtt noen i musikkmiljøet som var så på som Harald. Han ville ting skulle skje, og han ville ting skulle bli bra, sier Robert Lundgren, leder av Varangerfestivalen i Vadsø.

Han forteller også om minnene fra sommeren 2015.

– Jeg glemmer aldri når Harald spilte saksofon i kirken på Varangefestivalens festivalgudstjeneste sommeren 2015. Alle visste at Harald var meget syk, men han spilte likevel, og som han spilte. Jeg tror ingen i hele kirken den søndagsettermiddagen klarte å holde tårene tilbake. Jeg kommer savne det lure smilet som ofte kom inn på kontoret her hos oss på Vadsø jazzklubb, kommentaren om at «det her blir jævli bra Robban», uansett hvor tungt det egentlig føltes. Sånt som bare Harald kunne si. Heldigvis er det gode minner. Sånne skapes av gode mennesker, sier Lundgren til ifinnmark.no.

Han forteller at han at han var i studio første gangen med The White Foxes sammen med Harald i januar 2014 i Studio Neiden.

– Det var egentlig aldeles prematurt, men takk være Harald så klarte vi å få ut en singel som ble til «Måndagsvin». Som faktisk ble vår vei ut i bransjen, sier Lundgren.

– Når alt er forbi

– Vi kommer til å savne det varme smilet, det lure blikket, musikken, kreativiteten, iveren og alt det han betydde for oss. Verden er blitt fattigere. Et stort og tungt tomrom, heter på Facebook-gruppa. Diktet til Nils-Aslak Valkeapää refereres også:

"Og når alt er forbi
Høres ingenting lenger
Ingenting

Og det høres"

– Men minnene, musikken og kunsten lever videre. Takk Harald for alt du gjorde og ga til dine medmennesker. En stor mann og en stor samfunnsbygger, med et stort, varmt, bankende hjerte for Finnmark og musikken Det var ikke slik det skulle gå, avsluttes oppdateringen med.

"When Spirit Calls"

– Hvil i fred mine gode venn. Du Harald kjempet så hardt, både for det gode livet og mot kreften. Du var en fantastisk person å arbeide sammen med, og det var mange verdenproblem vi klarte å løse, både her i Torhop og i Neiden. Kommer til å savne deg, både som profresjonell musiker, og som en god venn. Du vant livet, men tapte mot kreften, skriver filmskaper Harry Johansen.

Sammen med Devold og musiker Kai Somby laget han musikkvideoen "When Spirit Calls". Harry Johansen har gitt ifinnmark.no tillatelse til å publisere videoen her.

– Da kom det sørgelige budskapet at min gode venn Harald Devold er gått bort! Mine tanker går til familien og de nærmeste. Hvil i fred min venn, skriver Kai Somby på sin Facebook-side.

Somby og Devold hadde gruppa Ája sammen.