Har sittet i varetekt i nesten to år. Nå løslates den antatte russiske gjenglederen

SKYTEDRAMA: Her er kulehullene etter en skyteepisode på nattklubben Purga i Murmansk sommeren 2012. Oleg Zjdanov (innfelt) er ifølge russiske myndigheter leder av gjengen som sto bak skytingen. Han ble pågrepet i Tromsø 1. juni 2013. Foto: Nordlys/Russisk politi

SKYTEDRAMA: Her er kulehullene etter en skyteepisode på nattklubben Purga i Murmansk sommeren 2012. Oleg Zjdanov (innfelt) er ifølge russiske myndigheter leder av gjengen som sto bak skytingen. Han ble pågrepet i Tromsø 1. juni 2013. Foto: Nordlys/Russisk politi

Artikkelen er over 5 år gammel

Knyttes ifølge russiske myndigheter til nattklubbskyting i Murmansk der en person ble drept.

DEL

1. juni ble russiske Oleg Zjdanov (48) pågrepet av norsk politi på Tromsø lufthavn - etterlyst via Interpol av myndigheten i hjemlandet.

Siden har Zjdanov sittet varetektsfengslet i Norge i påvente av utlevering til Russland.

I flere omganger har Nord-Troms tingrett og Hålogaland lagmannsrett tatt stilling til fortsatt fengsling - og hver gang har de gitt politiet medhold.

LES OGSÅ: Har besluttet å utlevere russisk gjengleder

Ett år og åtte måneder

Nå er det imidlertid slutt. 4. mars besluttet tingretten å løslate Zjdanov - ett år og åtte måneder etter at han ble pågrepet.

Kriteriet er at han melder seg ukentlig til politiet, samt at det tas beslag i passet hans.

Zjdanov er ifølge russisk påtalemyndighet leder av av det kriminelle Zjdanovskij-nettverket - oppkalt etter ham selv. Gruppen mistenkes blant annet for å stå bak skytingen mot nattklubben i Purga i Murmansk sommeren 2012, der syv personer ble skadet og en person drept.

Kom med fly fra London

Zjadnov skal ha rømt fra Russland i desember 2012 etter at en person i hans nærmeste krets ble pågrepet. Da norsk politi hanket ham inn på Tromsø lufthavn sommeren etter, kom han med fly fra London. Siden har russiske myndigheter ønsket ham utlevert for å stille ham for retten.

At han nå løslates, har sin bakgrunn i en dom som falt mot Zjdanovskij-nettverket 16. februar i år i lagmannsretten i Murmansk. Her ble 12 personer frifunnet på sentrale punkter som danner «grunnlag for utleveringsbegjæringene», heter det i fengslingskjennelsen fra Nord-Troms tingrett.

Justis- og beredskapsdepartementet besluttet i januar i fjor at 48-åringen skulle utleveres til Russland. At han ennå ikke er utlevert, skyldes ifølge tingretten «russiske myndigheters sendrektighet som i alt vesentlige ligger til grunn for uforholdsmessig lang behandlingstid».

LES OGSÅ: Russisk gjengleder har sittet fengslet i fire måneder

Angivelig nestleder frifunnet

Selv om dommen er anket, mener tingretten at mistanken mot Zjadnov er svekket. Blant annet refereres det i kjennelsen til at den russiske dommen refererer til at mannen som angivelig er nestleder i Zjdanovskij-nettverket ble frifunnet for deltakelse i organisert, kriminell virksomhet.

Mest tungtveiende i tingrettens beslutning om å løslate Zjadnov i påvente av en eventuell utlevering, er likevel at han har sittet varetektsfengslet i ett år og åtte måneder.

Han er heller ikke mistenkt for straffbare forhold i Norge.

Kommentarer til denne saken