Tidligere denne uken lanserte NVE et nytt kartverk som skal bidra til å få opp bevisstheten rundt turvalg, og ned antall skred- og toppturulykker i Norge.

Prosjektet har fått navnet KAST (klassifisering av snøskredterreng).

– De siste årene har det vært stor økning i antall folk som går på fjellet. En del av dem er uerfarne og har nettopp begynt med toppturer. Det har derfor vært et ønske om at vi kan bidra til tryggere ferdsel i vinterfjellet, sier prosjektleder Martine Sagen Slåtten i NVE.

Høyaktuelle områder

Hittil har 116 toppturer i Troms, Lofoten og Romsdal blitt klassifisert. Flere turer vil bli lagt inn etter hvert, i hele landet.

– Dette er et prosjekt som er startet på initiativ fra snøskredvarslingen i NVE, og vi har hatt veldig dyktige folk til å klassifisere disse turene: Espen Nordahl i Troms, Jonas Dahlstrup i Lofoten og Halvor Hagen i Romsdal. At vi starter med disse tre områdene har litt med lokalkunnskapen til disse personene å gjøre. Samtidig er dette høyaktuelle områder når det kommer til toppturer og turisme på vinterstid, sier Slåtten til Nordlys.

Terrenget konstant faktor

Ved å klassifisere terrenget, som er en konstant faktor, ønsker NVE hjelpe turfolket med å peke ut skredutsatte områder eller partier på ruten hvor man utsettes for risiko.

KAST deler terrenget inn i fire klasser basert på hvor utsatt det er for snøskred:

  • 0 (lyseblått) – ikke skredterreng
  • 1 (grønt) – enkelt
  • 2 (blått) – utfordrende
  • 3 (rødt) – komplekst

Se KAST-kartet her.

Større fokus på trygge turer

I Troms er 38 toppturer hittil klassifisert.

– Det mest utfordrende er egentlig å klassifisere de mer enkle turer, i kategori én. Dette vil nok være et satsingsområde i Troms fremover, både på grunn av reiselivsnæringen og den voksende vinterturismen, og for å få nye folk inn i topptursegmentet, sier Espen Nordahl.

Selv om det har vært flere ulykker i Troms i vinter, ser toppturbok-forfatteren og skredeksperten positive tegn til at folk er blitt flinkere og mer bevisst.

– Folk velger i større grad enn tidligere tur etter forholdene. Og vi håper at KAST-prosjektet bidrar til å sette enda mer fokus på dette.

Mange ulykker i år

Hovedmålet med prosjektet er kort og godt å redusere antallet skredulykker. 11 har mistet livet i skredulykker så langt i år, sju bare i Troms.

Prosjektleder Martine Sagen Slåtten understreker at KAST-kartet kommer på toppen av alle andre obligatoriske vurderinger man bør foreta før man legger ut i vinterfjellet.

– Man må gjøre flere vurderinger før en slik tur: Egne ferdigheter, turfølgets ferdigheter og ikke minst vær- og snøskredforholdene. Er det ustabile forhold eller dårlig sikt, bør man kanskje gå ned en klasse eller to, sier Slåtten.