(Østlands-Posten)

(ta.no) Mange har undret seg over hva som står plassert rett ved inngangsdørene til butikken.

– Det er en ekstra trygghet ved handelen, som jeg ønsker å tilby til kundene, er kortversjonen av forklaringen til Jon Andre Fredheim.

Fredheim, som tidligere har vært butikksjef ved Rema 1000 på Skreppestad i Larvik, er nå kjøpmann ved dagligvarekjedens butikk på Kjørbekk i Skien, som er først ute med å teste bakterie og virusdreperen. Rettere sagt; desinfisering av handlevogner.

Brukte vogner settes inn i en UVC-portal. I prototypen er det plass til ti vogner. Etter få minutter i UVC-lys, skal bakteriene være borte. Det lukter brent inne i portalen når programmet er ferdig.

– Vasking av vogner og handlekurver er et must, men sannheten er egentlig at dette ikke blir gjort så ofte som det bør gjøres i butikker. Tiden strekker ikke til. Vi forsto raskt at denne løsningen potensielt kan spare oss for mye arbeid, sier Fredheim.

(Saken fortsetter under bildet)

Vanligvis bruker kjøpmannen wipes dynket i kjemikalier eller klor for å rengjøre vogner. Det er det slutt på nå.

– I tillegg til at UVC-portalen er en miljømessig oppgradering, viser testene at portalen er mer effektivt mot E. coli og bakterier på de samme flatene, sier Fredheim.

Prototypen på Rema Kjørbekk testes jevnlig av tredjeparten, SGS Analytics.

– Vi ble begeistret og nesten forundret da vi fikk se testresultatet. Vi kommer til å fortsette testingen. Så langt er vi veldig fornøyd, sier kjøpmannen, som tror lokale gründere har truffet blink med sitt konsept.

– Startet før korona

Det er skiensmannen Islam Poliku (41) og selskapet X-Con Norway som står bak ideen. Eierskapet og aksjene står oppført på Ramadan Halimi fra Oslo.

– Vi startet faktisk å jobbe med dette før koronaviruset kom. Pandemien førte til at det ble forsterket fokus på hygiene. Nå har befolkningen nesten mastergrad i smittevern. Bakterier på handlevogner er likevel noe som alltid har vært der, ettersom de er gjenstand for utrolig mye berøring av mange forskjellige mennesker, sier Poliku.

Han tok kontakt med Erik P. Petersen og Pavels Innovation i Porsgrunn. Da skøyt utviklingen av konseptet fart.

– Nå har vi utviklet en løsning som kan desinfisere handlevogner kjemikaliefritt og sikkert. Vi ønsker å brette det ut videre. Det er ikke bare butikker som kan ha bruk for dette. Det kan også være nyttig på flyplasser. Potensialet er stort, mener Poliku.

Enn så lenge har ikke X-Con Norway fått noen form for offentlig gründerstøtte til oppstart.

– Foreløpig har vi ikke sett på mulighetene, men det kan bli aktuelt. Et av målene er å skape flere arbeidsplasser i Grenland, sier daglig leder.

(Saken fortsetter under bildet)

– Vanskelig å få innpass

Pavels Innovation tente på ideen, og ble raskt en viktig bidragsyter i utvikling og design. Erik P. Petersen hadde flere runder med Poliku for å finne veien videre for prosjektet.

– Vi vet jo at det både er vanskelig å få innpass i en allerede presset økonomi og tidsplan. Det ble viktig å finne smidige løsninger som i sum ga kjøpmennene mindre jobb, plunder og heft for å løse problemet. Vi skjønte tidlig at det måtte være miljøvennlig, effektivt, hensiktsmessig og økonomisk forsvarlig. Det ga oss jo noen gode kriterier for design, forteller Erik P. Petersen.

Petersen er fornøyd med at de har fått anledning til å teste produktet i samarbeid med Rema Kjørbekk og SGS.

– Nå skal vi bruke noen uker på å høste erfaringer, både via testing og hvordan det skal fungere rent logistikkmessig i butikkene. Noen butikker er større og noen er mindre. Vi skal bruke erfaringene til å modifisere og optimalisere produktets effektivitet, hvis vi finner at det er nødvendig, sier Petersen.

Selve produksjonen av UVC-portalen foregår hos tyske GoGas, som har inngått samarbeid med X-Con Norway.