Gå til sidens hovedinnhold

Har du funnet noen av disse gjenstandene i hjemmet, bør du reagere

Artikkelen er over 6 år gammel

- Foreldre er naive, sier politiets U18-leder

Dette bildet, tatt av Anita Hermandsen, leder for U18-gruppa i Troms politidistrikt, inneholder mange gjenstander som er brukerutstyr for hasjmisbruk. Det er et bilde du som forelder og ungdom bør se nøye på.

- Dette viser hva foreldre bør være obs på hvis de er redde for at ungdommene deres gjør ting de ikke har lov til.  Vi bruker vanligvis ikke å vise frem brukerutstyr til ungdom, sier Hermandsen.

I dag er imidlertid et unntak. Hermandsen skal til Lyngen kommune på arrangementet Lyngen mot rus, hvor det skal gjennomføres et foreldrekurs. Og for å få i gang varsellampene må man nødvendigvis vise for å vite hva man skal se etter.

- Dette er tradisjonelt brukerustyr vi har beslagslagt i Tromsø. Cola-flasker med hull. Bonger. Piper. Ting man kan knytte til hasjrøyking, sier Hermandsen.

Kreative

Men det er også gjenstander på bildet som er mer vriene å oppdage.

- Brukerne er kreative. Det er mye selvlaget utstyr. Du ser en liten lommelykt, som egentlig er en pipe. Den store brusflasken fikk vi innlevert fra en mor for et halvt til ett år siden. Vi skjønte ikke med en gang hvordan den fungerte. Kniven og saksen ser vanlig ut, men hvis man folder ut kniven, vil man se at den er svart på spissen. Den er brukt til å dele opp hasjen. Det samme er saksen. Det er fettstoffer fra hasjen. Det er små vekter her, for å få riktig dosering. Den revne pappen på sigarettpapiret tyder på at man har brukt det som filter på jointen, sier Hermandsen.

- Vet vi som foreldre nok om dette?

- Nei! Foreldre vet altfor lite.

- Så vi er naive?

- Ja! Når ungdom blir en del av en festkultur og det blir mye festing, er det overraskende for lite bekymringsfulle foreldre er. Mange tenker "jaja, det er nå en tid de skal gjennom". Men de tenker ikke på alt det andre som kan skje i alkorusen. Tilgang til narkotika, seksuell aktivitet. Det er langt mer utfordrende å være ungdom i dag enn da vi var unge.  Narkotiske stoffer er langt mer tilgjengelig i dag.

Dette bør du se etter

- Hvis du skulle gi råd til foreldre i dag...?

- Følg med på hvordan ungdommen gjør det på skolen. Der kommer de første faresignalene. Økt fravær. Hvordan ungdommen trives på skole. Og ta signalene på alvor, ikke gå i forsvar. Vær åpen til sinns. Noe av det første man ser er en del adferdsendinger. De bytter vennekrets. Og de ønsker ikke å fortelle hvem de nye vennene deres er. De kommer ikke hjem til vanlige tider. Hygenien blir overraskende fort veldig mye dårligere, sier Hermandsen.

- Foreldre er særdeles viktige i ungdommers liv, mye viktigere enn man tror selv. Mange tror at venner og miljø er viktigst.

I Troms er man godt i gang med tverrfaglig jobbing i en del kommuner. Både i Lenvik og Målselv fungerer det bra, Nord-Troms står for tur. men de største problemene ser man i Tromsø.

  - De som er ute i felten opplever mye rus. Tilgangen i Tromsø er stor, sier Hermandsen, som har vært i U18-gruppa i ni år.

Forebygging er det viktigste de gjør og i så måte skulle hun ønsket at man fikk programmer for dette inne i skolene.

- Flere har meldt om behov for det.

- Må starte hjemme

Kåre Bjørnar Olsen, som driver prosjektet Aktiv ferie og fritid for barn og ungdom i Lyngen, har lørdag invitert Hermandsen og flere andre til et kurs for foreldre nettopp for å få fokus på utfordringene.

- Vi må starte en plass, vi må starte hjemme. Med dette kurset vil vi stå sterkere rustet. Med en godt skolert foreldregruppe, kan man drive forebygging fra dag 1, sier Olsen.

Han håper tiltaket er noe som kan spre seg til andre kommuner i fylket.

- Gjentas dette hvert år, vil vi stå sterkt sammen mot jævelskapen.  Det er et svar til rusromatikerne som bagatellisererer rusfølelsen, og de som jobber for legalisering. Ingen av de som jobber innenfor feltet går god for disse forferdelige påstandene, sier Olsen.

Kommentarer til denne saken